hr

U organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, u subotu 10. travnja 2021. godine povodom 80. godišnjice proglašenja tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH) održana je druga spomen – šetnja Zagrebom. Spomen – šetnje dio su aktivnosti kojima Documenta želi upoznati javnost sa Zagrebom kao mjestom stradanja i otpora obilaženjem značajnih lokacija povezanih s djelovanjem ustaškog režima, zločinima, mjestima stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i s najvažnijim akcijama antifašističkog otpora. U subotnjoj šetnji su uz epidemiološki dozvoljeni broj sudionika sudjelovali i veleposlanik Francuske, Nj. E. Gaël Veyssière te veleposlanica Švicarske, Nj. E. Emilija Georgieva.

Okupljenima su se na početku obratili profesor Žarko Puhovski i voditeljica Documente Vesna Teršelič, dok je spomen – šetnju predvodila jedna od autorica vodiča ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju” predstavljenog 6. travnja 2021. i Documentina istraživačica, Tena Banjeglav. Za razliku od prve spomen – šetnje održane 27. ožujka 2021. kada su sudionici započeli šetnju od današnjeg Studentskog centra, a nekadašnjeg Zagrebačkog zbora odnosno Zagrebačkog velesajma, druga spomen – šetnja započela je ispred zgrade današnjeg USKOK-a (Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) u Vlaškoj 116 gdje je Slavko Kvaternik 10. travnja 1941. godine u tadašnjoj zgradi ,,Radija Zagreb” obznanio ,,uskrsnuće Nezavisne Države Hrvatske”. Okupljeni su se potom uputili prema Tuškanovoj 15 gdje se nalazila ilegalna radio stanica – vrlo važan medij Komunističke partije za komunikaciju s građanima i pridobivanje novih članova koja je uz često mijenjanje lokacija preživjela sve do kraja NDH. Sudionici su nakon Tuškanove krenuli prema Trgu žrtava fašizma gdje se danas nalazi zgrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika poznatija kao ,,Džamija”, a gdje su, po osnivanju NDH, ustaške vlasti odlučile izgraditi tri minareta i od postojeće zgrade napraviti džamiju. U okolici Trga također se nalaze i zgrade nekadašnjeg zatvora (Trg žrtava fašizma 10) kojeg je osnovao Gestapo zajedno s ustaškim režimom te Sjedište Ustaške nadzorne službe (UNS) u Zvonimirovoj 2. Isto tako, okupljeni su na idućoj lokaciji u Križanićevoj ulici mogli saznati informacije o zgradi gdje se danas nalaze četiri gimnazije, a nekada je služila kao tranzitni logor odakle su Židovi transportirani sve do Auschwitza. Također, tijekom spomen – šetnje obiđena je i zgrada Židovske općine na uglu Palmotićeve i Petrinjske kao i zatvor u Petrinjskoj, a šetnja je završila na mjestu nekadašnje sinagoge u Praškoj ulici gdje su okupljeni osim informacija o povijesti sinagoge mogli saznati i zanimljivosti o Pošti u Jurišićevoj – mjestu najveće organizirane antifašističke akcije u Zagrebu.

Iduća spomen – šetnja predviđena je 8. svibnja povodom godišnjice oslobođenja Zagreba te je ona zbog propisanih epidemioloških mjera i ograničenog broja sudionika popunjena. Nakon 8. svibnja iduća šetnja predviđena je 19. lipnja te se svi zainteresirani mogu se javiti na mail tena.banjeglav@documenta.hr kako bi rezervirali svoje mjesto.

Vodič ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju” u sklopu kojeg su osmišljene i organizirane spomen – šetnje dostupan je na stranicama Documente i može se preuzeti na poveznici: https://documenta.hr/publikacije/