hr

Documenta i partneri na projektu “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih” organizirali su trening “Ženske perspektive o demokratizaciji” u Sofiji, Bugarska, od 9. do 13. svibnja 2024. godine.

Nastavnici i osobe koji rade s mladima iz Bugarske, Hrvatske, Italije i Španjolske okupili su se u Sofiji kako bi usporedili perspektive procesa demokratizacije u različitim europskim zemljama: tranziciju iz socijalizma u demokraciju u Bugarskoj, raspad Jugoslavije i demokratsku tranziciju u Hrvatskoj i Sloveniji, izvaninstitucionalnu demokratizaciju u Italiji 1970-ih, obilježenu „strategijom napetosti“, te španjolsku tranziciju u demokraciju nakon režima Francisca Franca.

Tijekom treninga predstavili smo obrazovne materijale koje smo kreirali u sklopu projekta: podcast “Ženske perspektive o demokratizaciji” te priručnik za rad s mladima “Procesi demokratizacije u Europi: ženske perspektive”.

Podcast ima ukupno 17 epizoda koje promiču otpor totalitarnim i autoritarnim režimima i praksama u različitim europskim zemljama te osiguravaju vidljivost uključenosti žena u demokratske tranzicije. Nekoliko epizoda daje uvid u manje povijesne događaje na lokalnoj razini i razini zajednice povezane s demokratizacijom, dok druge epizode podižu svijest o rodnoj nejednakosti u nastavi i razumijevanju povijesti.

Glavni cilj priručnika je predložiti nastavnicima i osobama koje rade s mladima konkretne metode za rad na temi demokratskih tranzicija u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i Španjolskoj. Svako od poglavlja predlaže jednu radionicu koja se bavi odgovarajućom temom za svaku zemlju.

U sklopu programa u Sofiji sudionici su imali priliku u praksi isprobati neke od radionica ponuđenih u priručniku te su kroz različite kreativne metode istraživali povijesni kontekst svjedočanstva u epizodama podcasta. Zajedno su radili i na osmišljavanju alternativnih načina za korištenje podcasta u svojem radu.

Trening je također pružio uvid u bugarsku tranziciju iz socijalizma u demokraciju. Sudionici su imali priliku istražiti Sofiju i naučiti više o ključnim događajima iz tranzicijskog razdoblja.

Prof. Momchil Metodiev s Novog bugarskog sveučilišta pridružio se treningu kao gost predavač kako bi predstavio povijesni kontekst 1980-ih i 1990-ih u Bugarskoj.

Sudionici su saznali više i o prvim građanskim prosvjedima u Narodnoj Republici Bugarskoj – ekološkim prosvjedima 1987. i 1988. godine u gradu Ruseu koje su organizirale žene i koji se često nazivaju „prosvjedima majki s kolicima“. Dvije svjedokinje vremena, Veselina Antonova i prof. Penka Angelova, pridružile su nam se u Sofiji kako bi razgovarale sa sudionicima i podijelile svoja sjećanja na to vrijeme.

Sudionici treninga upoznali su i dvije bugarske umjetnice, Kalinu Ivanovu i Anu Ivanovu, koje u svojim radovima „Block 1989“ i „Apartment 2007“ istražuju temu “djece tranzicije” (@slavki.prikazki).

Trening je dio projekta “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih” (@reshaping1989).

 

Projekt sufinancira Europska unija.