hr

Na razgovoru „Različiti pristupi interpretacijama povijesti Holokausta, genocida i drugih ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata” održanom 29.4.  govorili su Oleg Mandić (publicist, počasni predsjednik UABA Opatija), Josip Naglić (Prirodoslovna i grafička škola Rijeka), Lovro Kralj (Centar za istraživanje Holokausta i genocida na jugoistoku Europe), Timea Serb (Interkulturalni Institut Temišvar), Boris Hajdinjak (Sinagoga Maribor) i Vesna Teršelič (Documenta, Hrvatska). Razgovor je moderirao Vjeran Pavlaković (Filozofski fakultet u Rijeci, Hrvatska).

Posebna nam je čast što je govorio Oleg Mandić, posljednji dječak koji je napustio Auschwitz. U zaključnim riječima je naglasio da je najvažnije ne šutjeti o stradanjima. Zato od 1955. godine piše i govori o svojim iskustvima iz logora i svim kasnijim sretnim godinama.

Razgovor su organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb) i Centar za istraživanje Holokausta i genocida na jugoistoku Europe (pri Filozofskom fakultetu u Rijeci) u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije. To je prva aktivnost organizirana u sklopu dvogodišnjeg projekta naslova The Power of Personal Stories in Confronting Oblivion (Moć osobnih priča u suočavanju sa zaboravom) koji je su-financiran od strane Europske Unije (program CERV).