hr

U ponedjeljak 29. studenoga s početkom u 18:00 u Kući ljudskih prava održan je razgovor s posebnim izvjestiteljem UN-a za promicanje istine, pravde, reparacija i jamstva neponavljanja zločina Fabiánom Salviolijem. Tijekom razgovora Salvioli se prisjetio svog odrastanja i školovanja u Argentini te prvih susreta s kršenjem ljudskih prava u vrijeme diktature, angažmanu u Amnesty International, studiju prava, sveučilišnoj karijeri, sve do izbora na mjesto Posebnog izvjestitelja. Salvioli je posebno istaknuo važnost pravde za žrtve i priznavanja patnje svih stradalih, osvrnuvši se na značaj memorijalizacije. Osim toga, dotaknuo se regionalnih pitanja kao i rastućih problema govora mržnje na koji često izostaje adekvatan i učinkovit odgovor.

Fabián Salvioli od 26. studenoga do 2. prosinca boravi u posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će obići Zagreb, Osijek, Knin, Vukovar i Split, a u četvrtak 2. prosinca u 10:30 sati u hotelu Westin održat će konferenciju za medije gdje će predstaviti preliminarne nalaze i preporuke za Republiku Hrvatsku. Nakon toga odlazi u posjet Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Savjet za ljudska prava Ujedinjenih naroda je 26. rujna 2011. godine usvojio rezoluciju A/HRC/18/L.22, kojom se uspostavlja pozicija specijalnog izvjestitelja za promociju istine, pravde, reparacije i garanciju neponavljanja zločina. Savjet je tom prigodom posebno istaknuo potrebu za suočavanjem s prošlošću, potragom za istinom i pomirenjem te izvansudskim mjerama koje se tiču teških kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Predavanje i razgovor s posebnim izvjestiteljem o njegovom globalnom mandatu suorganizirali su Documenta, SNV, Inicijativa mladih za ljudska prava i Kuća ljudskih prava dok je razgovor moderirala Vesna Teršelič – voditeljica Documente.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću