hr

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u petak 10. prosinca 2021. godine održan je razgovor s svjedokom vremena Darkom Fischerom u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Moderirale su ga voditeljica Documente Vesna Teršelič i profesorica povijesti Tamara Janković.

Darko Fischer govorio je o svojim sjećanjima na život tijekom Drugog svjetskog rata, progonstvo obitelji u Mađarsku i period nakon povratka u Osijek, naglasivši kako su četiri ratne godine bile toliko strašne da su ih svi preživjeli članovi obitelji  željeli što prije zaboraviti. Među sudionicima koji su prisustvovali razgovoru preko ZOOM-a bili su i učenici, učenice i profesori osnovnih i srednjih iz Koprivnice, Osijeka, Rijeke, Šibenika, Zagreba i drugih mjesta koji su pažljivo slušali i sa znatiželjom postavljali pitanja.

Darko Fischer rođen je u Osijeku u siječnju 1938 godine te je na kraju rata imao 7 godina. Njegova sjećanja nisu potpuna, a dijelom su i potisnuta. No određeni lijepi kao i ružni trenuci iz toga vremena ostali su s gospodinom Fischerom do danas. Obitelji Fischer je tijekom Drugog svjetskog rata izbjegla iz tadašnje Nezavisne države Hrvatske. Otac se sklonio u Mađarsku, dok je majka s Darkom i sestrom Leljom prvo pobjegla u Bosnu, a onda se pridružila ocu u Mađarskoj.

Darkov otac ubijen je u progonu Židova u Mađarskoj, a njegova majka se nakon oslobađanja Budimpešte od strane Crvene armije s dvoje djece vratila u Hrvatsku.

Osječki odvjetnik Kamilo Firinger koji je pomogao Fischerovoj obitelji da ilegalno prebjegnu u Mađarsku nedavno je od strane Yad Vashema, izraelskog muzeja Holokausta, proglašen „Pravednikom među narodima“. Odličje „Pravednik među narodima“ dodjeljuje se osobama koja su spašavale Židove tijekom progona u Drugome svjetskom ratu izlažući opasnosti svoj život i živote članova svoje obitelji.

Darko Fischer danas živi u Zagrebu, aktivan je u Židovskoj općini Osijek, posebno u obrazovanju o holokaustu, te otvoren za susrete s mladima i studentima, kojima želi pričati svoju priču kako se takvi događaj više nikada ne bi ponovili.

Kratka informacija o životu Darka Fischera primjerena za rad s mladima je u nastavku. U pripremi je duža informacija koju ćemo uskoro publicirati. Cijeli razgovor s Darkom Fischerom možete pogledati na YouTube kanalu Documente: