hr

U Zagrebu se od 26. do 28. travnja održao međunarodni seminar “Pamtimo Holokaust – djelujemo za demokraciju” u organizaciji Instituta Olga Lengyel i Documente. Na seminaru je sudjelovalo 30 nastavnika iz 11 europskih zemalja, koji su prethodno sudjelovali na nacionalnim seminarima te proveli projekte sa svojim učenicima.

Na otvaranju seminara, sudionicima su se obratili Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, Tena Bakšaj iz Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća, Vesna Teršelič, voditeljica Documente te Oana Nestian-Sandu, izvršna direktorica međunarodnog programa Instituta Olga Lengyel.

U sklopu seminara, posjetili smo i spomen-područje Jasenovac te Romski memorijal u Uštici, gdje su sudionici imali prilike naučiti više o događajima i stradanjima tijekom Drugog svjetskog rata u NDH.

U nedjelju, sudionici su prošetali po mjestima stradanja i otpora u Zagrebu te su imali prilike promišljati o pitanjima memorijalizacije i sjećanja u Hrvatskoj, kao i u zemljama iz kojih dolaze.

Najvažniji dio seminara bile su prezentacije projekata na temu Holokausta i ljudskih prava koje su sudionici osmislili i proveli sa svojim učenicima.

Seminar je organiziran u sklopu projekta „Remember the Holocaust-Act for Democracy“ koji je financiran iz programa CERV Europske unije. Seminar sufinancira i Institut Olga Lengyel proučavanje Holokausta i ljudskih prava.