hr

U organizaciji Documente u subotu je završio međunarodni ljetni kamp “Mjesta žrtava/Mjesta počinitelja” koji se ove godine bavio temom europskih poslijeratnih diktatura i njihovim društvenim i političkim naslijeđem te značenjem za suvremena društva.

Nositelj projekta je Europski centar za obrazovanje i susrete mladih iz Weimara u Njemačkoj, a uz Documentu iz Hrvatske, partneri su iz Portugala, Španjolske, Grčke, Litve i Slovenije, odakle su i polaznici i polaznice Kampa, uz nekoliko studenata na razmjeni koji dolaze iz BiH, Italije, Albanije, čak i Gvineje Bisao ili su podrijetlom iz Vijetnama, Iraka, Irana. Kamp podržavaju Erasmus +, te ministarstva i organizacije iz Njemačke.

Kamp je okupio 47 polaznika iz raznih europskih zemalja. Sudionici i sudionice su u Zagrebu i Rijeci i tijekom dva tjedna pohađali  radionice i predavanja, te posjetili važne povijesne lokacije, pa su tako obišli Spomen-područje Jasenovac, muzeje u Puli te Goli otok, gdje im je predstavljen Virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku, nakladnički projekt Documente – Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba i Regionalnog ureda njemačke Zaklade Friedrich Ebert u Hrvatskoj.