hr

Međunarodni forum “Demokratske promjene 1989. u popularnoj kulturi i umjetnosti” održao se od 14. do 18. veljače 2022. godine.

Forum je organiziran u hibridnom formatu – prve četiri sesije održale su se na Zoomu 14. i 15. veljače, a posljednja sesija održala se uživo u Beču, Austrija, 17. veljače, te se također prenosila na Zoomu za sudionike Foruma.

Forum je otvoren uvodnom sesijom „Kako je 1989. promijenila Europu?“ 14. veljače. Koordinatorica projekta Diana Todorova iz Documente ukratko je predstavila projekt, njegove glavne ideje, aktivnosti i rezultate.

Nakon prezentacije je održana projekcija edukativnog filma “Kako je 1989. promijenila Europu?”, jednog od rezultata projekta. Film prikuplja osobna sjećanja na razdoblje demokratskih promjena koje su se dogodile 1989. i tranziciju u demokraciju i slobodno tržišno gospodarstvo koje je uslijedilo 1990-ih.

Nakon projekcije filma, Todorova je predstavila nekoliko umjetničkih interpretacija demokratskih promjena 1989. godine. U svom izlaganju osvrnula se na tri primjera povezanosti politike, umjetnosti, 1989., Istoka i Zapada: instalacija „Wall of oil barrels / the Iron curtain” – Christo i Jeanne-Claude, “Pjevajuća revolucija” u Estoniji te grafit Dmitrija Vrubela “My God, help me to survive this deadly love”.

Drugu sesiju Foruma „1989. i fotografija: demokratske revolucije kroz objektive” moderirala je Eva Kovač, Blockfrei. Sesija je predstavila nekoliko aspekata odnosa politike i fotografije krajem 1980-ih i 1990-ih. U prvom dijelu rasprave Kovač je vodila razgovor s Dejanom Slugom, kustosom iz Slovenije. Kovač i Sluga razgovarali su o izložbi “Solace of Memory – How we survived communism and even laughed”.

U drugom dijelu sesije Jana Dolečki, Blockfrei, predstavila je rad fotografa Mirka Križanovića. U siječnju ove godine Dolečki je napravila audio intervju s Križanovićem u kojem fotograf opisuje svoje osobno i profesionalno iskustvo 1989. Kombinirajući audiosnimku na njemačkom i dodajući fotografije koje je Križanović snimio tijekom demokratskih tranzicija zajedno s titlovima na engleskom, Jana Dolečki je napravila kratki video. Tijekom sesije sudionici Foruma pogledali su video koji govori o ulozi fotografije u tadašnjim povijesnim zbivanjima. Nakon projekcije, Kovač je razgovarala o Križanovićevom iskustvu s Dejanom Slugom, a potom otvorila prostor za pitanja sudionika Foruma.

Međunarodni forum nastavio se sljedećeg dana, 15. veljače. Treća sesija „Revolucije poučavanja: obrazovni izazovi i korelacije“ dala je sudionicima Foruma priliku da usporede izazove podučavanja o demokratskim revolucijama u Europi.

Diana Todorova, Documenta, napravila je kratki pregled Seminara za nastavnike povijesti (22.-26. rujna 2021.) koji je u sklopu projekta organiziran u Solunu, Grčka. Todorova je iznijela i neke od izazova koje su nastavnici koji su sudjelovali na seminaru naveli tijekom rasprava u Solunu – nedostatak didaktičkih materijala; nedostatak konsenzusa u društvu i politici o 1989.; subjektivna gledišta; ograničenja nastavnog plana i programa itd.

Zatim je Gruia Badescu, CRIDL, komentirao trenutne izazove poučavanja o 1989. godini u Rumunjskoj. Badescu je predstavio radionice koje je CRIDL organizirao u sklopu projekta u Rumunjskoj koristeći rezultate projekta – edukativni film „Kako je 1989. promijenila Europu?“ i priručnik s didaktičkim materijalima „1989.: lekcija iz prošlosti“. Priručnik je potom detaljno predstavila Tena Banjeglav, Documenta.

U raspravu se uključila i Elżbieta Moczarska, Zaklada Kazimierz i Zofia Moczarscy. Moczarska se osvrnula na važnost 1989. godine u kulturi sjećanja u Poljskoj i podijelila svoje iskustvo rada s mladima na temu demokratskih tranzicija u Europi.

Nakon kratke pauze uslijedila je četvrta sesija „1989. i masovni mediji: the revolution was televised“. U svom izlaganju, Diana Todorova, koja je radila kao TV novinarka prije nego što se pridružila Documenti i diplomirala je novinarstvo, istražila je društveni i politički utjecaj televizije tijekom demokratskih promjena 1989. u različitim europskim zemljama. Sudionicima Foruma predstavljene su odabrane TV arhive iz Poljske, Hrvatske, Rumunjske, Njemačke i drugih zemalja. Nakon izlaganja uslijedila je rasprava sa sudionicima Foruma koji su iznijeli svoja mišljenja o ulozi masovnih medija u demokratskim promjenama u Europi.

Peta sesija Foruma “Demokratske revolucije 1989. u umjetnosti i svakodnevnom životu” organizirana je uživo u Beču u formatu javne rasprave i prenošena na Zoomu za sudionike Međunarodnog foruma.

Jana Dolečki, Blockfrei, moderirala je raspravu koja je okupila umjetnika Borisa Ondreička, novinara Roberta Misika, novinarku Dianu Todorovu iz Documente, Gruia Badescu, CRIDL, Elzbietu Moczarsku iz Zaklade Kazimierz i edukatoricu civilnog društva Zofiu Moczarscyju.

Nakon što je svaki od panelista iznio svoje osobno iskustvo iz 1989. godine, Robert Misik je opisao političku situaciju u Austriji 1989. godine te govorio o značaju Paneuropskog piknika s fokusom na zablude o događaju. Nakon toga je Boris Ondreička podijelio svoje iskustvo prije 1989. godine kao mladi punk glazbenik u Slovačkoj. Gruia Badescu pridonio je raspravi s komentarima o tome kako javni prostor u Bukureštu obilježava demokratsku revoluciju u Rumunjskoj. Elzbieta Moczarska podijelila je svoje viđenje 1989. godine i mjesto koje ove godine zauzimaju u književnosti, filmu i umjetnosti. Diana Todorova govorila je o tome kako je 1989. promijenila svakodnevni život i kulturnu scenu u Bugarskoj gdje je rođena. Nakon toga Dolečki je otvorila riječ za pitanja publike u Beču i na Zoomu. Završetkom rasprave završen je i program Međunarodnog foruma.

Međunarodni Forum dio je projekta „Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.: Europske suvremene perspektive i zaboravljene lekcije iz prošlosti“. Zapratite nas na Instagramu: @reshaping1989

Projekt sufinancira Europska unija kroz program „Europa za građane“.