hr | en

Pozivamo vas na tribinu „Odnos prema žrtvama fašizma, fašizmu i antifašizmu danas” koja će se održati u Kući ljudskih prava, Selska c. 112 c u Zagrebu  u srijedu, 19.06. 2013 u 11.00 h.

Na tribini će govoriti; Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava, Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Aneta Lalić, Srpsko narodno vijeće i Sanja Zoričić Tabaković, Židovska općina Zagreb.

U susret Danu antifašističke borbe govoriti ćemo o korijenima fašizma i nacizma, o pravu mladih na učenje povijesti utemeljene na činjenicama, očuvanju antifašističkog nasljeđa i naporima za očuvanje uspomene na žrtve te poticanju opreza koje donosi budućnost bez sjećanja.

Devedesetih godina u Hrvatskoj je srušeno i oštećeno više od 3.000 antifašističkih spomenika, a tek je nekolicina njih obnovljena. Stoga je posebno značajno da će se u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, u povodu ovogodišnjeg Dana sjećanja na Jadovno 1941., 29. lipnja po drugi put otkriti obnovljena ploča u uvali Slana, jednom od lokaliteta velebitsko – primorskog sustava ustaških koncentracijskih logora unutar kojih je u 132 dana postojanja 1941. mučki ubijeno na desetine tisuća ljudi.

Spomenuta spomen – ploča uništena je devedesetih, obnovljena 2010. godine i odmah potom ponovo uništena. Ovogodišnja obnova registriranog kulturnog dobra bit će posvećena žrtvama logora na Slani kao i žrtvama prvog dječjeg i ženskog logora u selu Metajna.

Sudbina ovog lokaliteta, jednog u nizu koji je obnovi usprkos doživio opetovane devastacije, otvara  niz pitanja o tome na koji način institucije RH-a vode brigu o mjestima sjećanja na masovna stradanja Srba, Židova, Roma i svih onih koji su se na bilo koji način usprotivili  ustaškom režimu ili su pak kao takvi protumačeni.

Suorganizatori tribine su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Srpsko narodno vijeće i Židovska općina Zagreb.

Srdačan pozdrav

Eugen Jakovčić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću