hr | en

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) će sutra, u utorak, 15. prosinca 2015. (15.00 – 17.00 h), objaviti pravomoćnu presudu u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića koja bi sa aspekt međunarodnog prava i ostavštine tribunala mogla biti jedna od povijesnih.

Dvojica optuženika su 30 svibnja 2013. oslobođeni po svim točkama optužnice koja ih je temeljem koncepta udruženog zločinačkog poduhvata, teretila za počinjenje zločina, u razdoblju od 1. travnja 1991. do 31. prosinca 1995. godine nad Hrvatima (Benkovac; sela Nadin i Bruška, zaseok Marinovići, Saborsko, Škabrnja, Hrvatska Dubica, Baćin, Lovinac, Dalj, Erdut, Vukovar) bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim civilima nesrpske nacionalnosti na velikim područjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Naime, pomoć Stanišića i Simatovića jedinicima koje su izvan razumne sumnje činile zločine (Crvene beretke – jedinica Državne bezbednosti za posebne namjene Republike Srbije, Škorpioni, Srpska dobrovoljačka garda, na čijem čelu je bio Željko Ražnjatović Arkan i Policija SAO Krajine), prema nalazima prvostupanjskog sudskog vijeća, nije bila “konkretno usmjerena” činjenju zločina već uspostavljanju i održavanju kontrole nad okupiranim teritorijem.

Podsjećamo, navedeni standar “konkretne usmjerenosti” u veljači 2013. godine bio je temelj oslobađajuće presude u predmetu Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

U međuvremenu MKSJ i “ad hoc” tribunali odbacili su koncept “konkretne usmjerenosti” (MKSJ u predmetima / Šainović i dr, 2014. / Vinko Pandurević iz “Srebreničke sedmorke” – predmet Popović i dr. “Srebrenica”  / Specijalni sud za Sijera Leone u predmetu Taylor, 2013. kojem je potvrđena 50 – godišnja zatvorska kazna).

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću će neposredno nakon izricanja sutrašnje presude objaviti priopćenje.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću