hr

Zaprimili smo informaciju kako je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pogledalo dokumentarni film i seriju Televizije Nikšić „Zlo proljeće ‘92“ i nastavit će, istraživati mučenje ratnih zarobljenika iz Crne Gore u splitskom logoru „Lora“, u suradnji s policijom.

Podsjećamo kako su Akcija za ljudska prava (HRA)  i Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću dostavile Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu (ŽDOS) dokumentarni materijal Televizije Nikšić, uz prateću analizu postojećih podataka, navođenje potencijalnih svjedoka i novih žrtava u  studenom 2023. kako bi poslije 17 godina konačno došlo do nekog pomaka u ovom predmetu.

U ožujku 2024. održan je sastanak HRA i Documente sa predstavnicama ŽDOS, kada su naše organizacije informirale državne odvjetnice, koje četiri mjeseca nisu mogle pristupiti dostavljenom materijalu iz tehničkih razloga. Film TV Nikšić je zatim dostavljen na drugi način što je omogućilo pregled materijala od strane ŽDOS.

Podsjećamo, ŽDOS od 2007. godine istražuje stradanja zarobljenih vojnih rezervista iz Crne Gore koji su na hercegovačkom ratištu zarobljeni 1992. i sprovedeni u vojno-istražni centar „Lora“ u Splitu. Radi se o četrnaest pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe, čija su prava štitila Ženevske konvencije i zakoni Republike Hrvatske. Oni su bili ratni zarobljenici, koji su, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, zasluživali zaštitu od mučenja i ubijanja: Radivoje Petković, Neđeljko Janković, Miljan Šušić, Ratko Simović, Duško Barović, Borivoje Zirojević, Dragoman Doknić, Radomir Vulić, Miloš Perunović, Ranko Vujović, Pavle Popović, Dragan Jakovljević, Luka Gazivoda i Luka Adžić.

Međunarodni crveni križ je od njih četrnaestorice, u Lori evidentirao samo Luku Adžića, koji je u kolovozu 1992. godine razmijenjen u vrlo teškom psihofizičkom stanju. Godinu dana kasnije umro je u Nikšiću. Posmrtni ostaci dvanaestorice pronađeni su na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini kod Duvna, Mostara i Trebinja. Tijelo Miloša Perunovića još nije pronađeno.

Dostavljeni dokumentarni film TV Nikšić sadrži i svjedočenje jednog od preživjelih zarobljenika iz Crne Gore, Veselina Bojovića. On je u filmu govorio o patnjama koje je lično preživio, ali i o teškom zlostavljanju pripadnika nikšićko-šavničke grupe. Smatramo da ŽDOS mora istražiti i procesuirati mučenje svih crnogorskih državljana, koji su u tom logoru bili izloženi mučenju, a posebno i onih čija su tijela zatim pronađena na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Pozivamo ŽDOS da djelotvorno istraži ovaj predmet, posebno imajući u vidu da je u prethodnim predmetima zbog stradanja i mučenja civila i ratnih zatvorenika iz Srbije u Vojno-istražnom centru „Lora“, po zapovjednoj odgovornosti već osuđen Tomislav Duić, zapovjednik vojno-istražnog centra.