hr | en

Organizacija Oxford Research Group (ORG) iz Londona završila je dvogodišnje istraživanje o praksama dokumentiranja žrtava diljem svijeta. Ova najveća i najobuhvatnija studija takve vrste pokazala je da se nasilne smrti uzrokovane oružanim sukobima mogu i trebaju dokumentirati. Istraživanje koje je provela Elizabeth Minor, znanstvena suradnica u ORG, provedeno je među 40 organizacija i pojedinaca/ki koje se bave dokumentiranjem žrtava u različitim konfliktnim i post-konfliktnim okruženjima. Dijeleći svoja iskustva i znanje Documenta je aktivno sudjelovala u ovom istraživanju te interpretaciji rezulata, koji pokazuju da je dokumentiranje žrtava, unatoč široko rasprostranjenom nemaru od strane institucija, u potpunosti moguće i izvedivo.

Projekt je donio važne zaključke koja su korisni za organizacije koje se bave ovim pitanjima, njihove podržavatelje i kreatora politika, s ciljem da svaka žrtva oružanog sukoba bude zabilježena. Istraživanje pruža do sada nepostojeći uvid u prakse dokumentiranja te ukazuje na neposredne i dugoročne prednosti i važnosti takvih aktivnosti.

U oružanim sukobima diljem svijeta mnoge nasilne smrti, osobito civila, nisu službeno zabilježene, a žrtve ostaju nepoznate. U mnogim slučajevima organizacije civilnog društva pokušavaju na što bolji način popuniti tu prazninu. Provedena studija otkriva kako i zašto ove organizacije dokumentiraju žrtve i njihova imena, često i vrlo opasnim uvjetima i situacijama i represivnim okruženjima.

Na temelju provdenog istraživanja i dobivenih rezultata Oxford Resarch Group je objavio dvije publikacije koje možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Navedene publikacije biti će od velike pomoći organizacijama koje rade na dokumentiranju ljudskih gubitaka kako bi na iskustvima kolega/ica iz drugih zemalja unaprijedili svoju praksu i metodologiju.

Organizacije okupljene u International Practitioners Network i platformu Every Casualty, među kojima je i Documenta, prije godinu dana potpisale su Povelju za priznavanje svakog stradalnika/ce oružanog nasilja, kojom se zahtjeva da države osiguraju da svaki/a stradalnik/ca oružanog nasilja bude ažurno evidentiran/a, ispravno identificiran/a i javno prepoznat/a. Više informacija potražite ovdje.