hr

U petak 27. listopada 2023. godine na Županijskog sudu u Zagrebu zakazano je javno izricanje nepravomoćne presude u predmetu Gordane Getoš Magdić i dr. (4 K-rz-4/2016.) u sklopu kojeg se vodi postupak protiv Branimira Glavaša.

U petak 27. listopada 2023. godine na Županijskog sudu u Zagrebu (Zrinjevac) zakazano je javno izricanje nepravomoćne presude u predmetu Gordane Getoš Magdić i dr. (4 K-rz-4/2016.) u sklopu kojeg se vodi postupak protiv Branimira Glavaša.

Podsjećamo, postupak za ratne zločine u Osijeku započeo je 16. listopada 2017. Odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, od 5. ožujka 2018., kazneni postupak protiv I. optuženog Branimira Glavaša razdvojen je od kaznenog postupka protiv ostalih petero optuženika.

Potom je vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin, na ročištu u razdvojenom kaznenom predmetu protiv optuženog Branimira Glavaša, održanom 18.6.2018., kao nezakonit dokaz izdvojilo iz spisa iskaz krunskog svjedoka Krunoslava Fehira.

Vrhovni sud je potom u siječnju 2019. ukinuo rješenje izvanraspravnog vijeća o razdvajanju postupka, pa se pred Županijskim sudom u Zagrebu nastavio provoditi jedinstveni kazneni postupak protiv svih optuženika.

Rasprava u ponovljenom postupku započela je iznova 3. lipnja 2019. Najveća koncentracija ročišta uslijedila je u studenom 2019., nakon što je sud mjesecima odbijao neposredno ispitati teško oboljelog Nikolu Jamana, ključnog svjedoka za dio optužnice u kojem se opt. Glavaš tereti kao nalogodavac ratnog zločina počinjenog u garažama tadašnjeg SNO-a.

Potom su 9. ožujka 2020. svjedočila trojica svjedoka obrane, a sve do danas ročišta za nastavak suđenja nisu zakazivana. U rujnu 2021. rasprava opet započinje iznova pred izmijenjenim vijećem. Opt. Glavaš traži prenošenje mjesne delegacije na Županijski sud u Osijek. Vrhovni sud odbija zahtjev. Potom se najprije zbog bolesti, a potom i smrti dvojice optuženika, rasprava na duži period odgađa. Nakon toga, tijekom druge polovice 2022. te 2023. rasprava se održava u određenom kontinuitetu.

Podsjećamo, prijašnji kazneni postupak okončan osuđujućom presudom koju je Ustavni sud srušio usvajanjem ustavnih tužbi optuženika, započeo je 15. listopada 2007.

Više detalja o ponovljenom postupku za ”Zločin u Osijeku, opt. B. Glavaš i dr.” nalazi se ovdje: https://documenta.hr/en/novosti/zlocin-u-osijeku/

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.