hr

U ponedjeljak, 11. rujna 2023. godine u Gerovu je obilježena 80. godišnjica povratka logoraša u čabarski kraj. Tom prilikom održan je razgovor o kvalitetnijem informiranju mladih o baštini antifašizma, nasljeđu ”Škole mira” i priznanju prava civilnih žrtava Drugog svjetskog rata. Uvodno su govorili svjedok vremena Slavko Malnar te novinarka i publicistkinja Nada Glad, uz moderiranje voditeljice Documente Vesne Teršelič. Razgovor je okupio profesorice i profesore, nastavnice i nastavnike te ravnatelje i ravnateljice iz primorsko-goranskih osnovnih i srednjih škola. Događaj su svojim dolaskom upotpunili i članovi Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije, gradonačelnik grada Čabra, predsjednik UABA Čabar te predstavnici medija.

Susret i razgovor organiziran je i povodom obilježavanja 80. godišnjice kapitulacije fašističke Italije s namjerom promišljanja mogućnosti kvalitetnijeg i sadržajnijeg informiranja mladih o događajima iz Drugog svjetskog rata, priznanju stradanja lokalnog stanovništva te antifašističkoj baštini i otporu. Poseban naglasak stavljen je na svjedočanstvo Slavka Malnara, preživjelog internirca iz fašističkih logora Kampor na Rabu i Gonars u Italiji.

Jedna od tema bila je neprepoznavanje prava civilnih žrtava Drugog svjetskog rata. Naglašeno je da civilne žrtve imaju pravo na priznanje patnje i činjenica o stradanju u fašističkim logorima. Civilne žrtve i naše cijelo društvo ima pravo na pamćenje fašističkih zločina. Na žalost su propuštene prilike za priznanje prava civilnim žrtvama u vrijeme pripreme i usvajanja Zakona o zaštiti civilnih i vojnih invalida rata, početkom devedesetih, kao i Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata koji je usvojen 2021.

Zakonodavac vjerojatno neće mijenjati zakone. No inzistiramo na pravu na priznanje patnje i činjenica o stradanju u fašističkim logorima i pravu na pamćenje  Nadamo se da će osnovne škole u Tršću, Gerovu, Čabru, srednje škole Moravice a možda i druge škole, iskoristiti priliku za organiziranje razgovora s Slavkom Malnarom i neće propustiti vrijednu priliku da iz prve ruke čuju o njegovim iskustvima.

Sudionici su tijekom razgovora zajedno promišljali o mogućnostima organiziranja razgovora sa svjedocima vremena u školama, kao i o organiziranim obilascima značajnih mjesta sjećanja i otpora u sklopu terenske nastave. Tijekom diskusije ponuđeni su prijedlozi za unaprjeđenje obrazovnih programa, a posebno nas veseli interes mladih nastavnica i nastavnika.

Nakon razgovora održan je program svečanog obilježavanja 80. godišnjice oslobođenja logora Kampor i povratka preživjelih iz talijanskih fašističkih logora na kojem se okupljenima obratio gradonačelnik Čabra Antonio Dražović, predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut, predsjednik UABA Čabar Miroslav Turk, sumještanin i svjedok vremena Slavko Malnar te voditeljica Documente Vesna Teršelič.

Susret i razgovor te obilježavanje povratka interniraca u zavičaj organizirali su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije, UABA Čabar i Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana, uz podršku Grada Čabra i Osnovne škole „Petar Zrinski“, a u sklopu projekta „Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama“, podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 


 

Razgovor o kvalitetnijem informiranju mladih o baštini antifašizma, nasljeđu ”Škole mira” i priznanju prava civilnih žrtava Drugog svjetskog rata organiziran je u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, kojeg u partnerstvu provode Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije.

Projekt ”Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.