hr

U utorak 19. ožujka 2024. godine, predstavnice i predstavnici Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Inicijative mladih Hrvatske te forumaZFD sudjelovali su na obilježavanju 30. obljetnice razmjene bugojanskih logoraša, zatočenih od strane Armije BiH.

Komemoracija u organizaciji Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata HVO Bugojno održala se na gradskom katoličkom groblju kod spomen obilježja za poginule, nestale i umrle Hrvate Bugojna tijekom rata na prostoru Bosne i Hercegovine. Bila je to još jedna prilika da logoraši nekada zatočeni u logoru Stadion i članovi njihovih obitelji, izraze nadu kako se putem sudskih procesa može doći do toliko željene pravde, 30 godina nakon raspuštanja logora.

Podsjetimo, početkom godine sud u Bosni i Hercegovini potvrdio je optužnicu protiv ratnog načelnika općine Bugojno u srednjoj Bosni Dževada Mlaće i komandanta Armije BiH na tom području generala Selme Cikotića zbog likvidacija i drugih zločina nad zarobljenim Hrvatima. Prema optužnici, Mlaću i Cikotića tereti se da su kao vodeći ljudi civilnih i vojnih vlasti na području Bugojna tijekom 1993. i dijela 1994. godine prekršili niz pravila međunarodnog humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima i zarobljenim civilima. Nakon rata ekshumirana su tijela šestorice Hrvata, dok se za posmrtnim ostacima 15 ubijenih osoba i dalje traga.

Predstavnici organizacija za ljudska prava položili su cvijeće ispred spomen obilježja na gradskom groblju.