hr

Pozivamo vas na spomen šetnju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koju u  četvrtak 27.1. organiziraju Antifašistička liga RH i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Okupljamo se 11:00 u Praškoj ulici u Zagrebu kod spomen ploče na mjestu srušene Sinagoge, gdje će nam se obratiti Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske. Nastavljamo prema nekadašnjem Hotelu Milinov, sada Hotelu Dubrovnik, pa onda pješke po Jurišićevoj i Martićevoj do Tomašićeve, gdje je nekada živio spisatelj Hinko Gottlieb.  U 12:00 stižemo na Trg žrtava fašizma gdje će se održati kratak komemorativni program, uz obraćanje predsjednika Antifašističke lige, Zorana Pusića.

O stradanju u Drugom svjetskom ratu govorit će Tena Banjeglav iz Documente, jedna od autorica publikacije „Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu“. Podsjećam vas da je publikacija „Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu“ dostupna i na poveznici https://documenta.hr/publikacije/.

Također, su do sada održane spomen šetnje dostupne na poveznici: https://documenta.hr/zagreb-u-drugom-svjetskom-ratu/

Molimo da se prijavite za sudjelovanje porukom na adresu: alice.straniero@documenta.hr  Zbog propisanih epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen. Molimo vas da ponesete svoje maske za lice te da tijekom šetnje održavate distancu.

Program organiziramo u sklopu  MeMe i #WeRemember uz podršku Europske unije, Europsko sjećanje.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću