hr | en

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima poziva na sudjelovanje u akciji obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela.

Prošle godine, u Republici Hrvatskoj, prijavljeno je više od 80.000 kaznenih djela. Trenutno je Zakon o kaznenom postupku u postupku izmjene kojim bi se trebalo u potpunosti usvojiti odredbe Direktive 2012/29/EU koja osigurava veća prava, podršku i zaštitu svim žrtvama te je neizmjerno bitno potaknuti sve uključene u rad sa žrtvama, osobito nadležne institucije, na što žurnije usvajanje promjena kako bi veća prava žrtava postala stvarnost.

Kroz ovu kampanju podizanja svijesti na Europski dan žrtava kaznenih djela, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima želi utjecati na sve građane i građanke Republike Hrvatske i pozvati na podizanje glasa za prava žrtava! Ne samo da nam je potrebna veća zaštita prava ranjivih skupina kroz donošenje odgovarajućih zakonskih propisa, već i jačanje svih pružatelja podrške kako bismo zajedno doprijeli do onih koji misle da su sami.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima  kroz rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja pruža podršku svima u potrebi na besplatnoj i anonimnoj liniji – 116 006 svakim danom od 8 ujutro do 20 navečer.   

Cilj je potaknuti osobe u potrebi na javljanje i traženje pomoći te isticanja kako nisu sami! Vjerujemo da postoji velik broj osoba kojima je potrebno osnaženje kako bi prekinule krug nasilja i potražile podršku.

Sve što bismo od Vas trebali je da pomognete u širenju naše kampanje: „Podigni svoj glas za prava žrtava!“ putem registracije na Thunderclap http://thndr.me/ZPqis5 kroz dijeljenje obavijesti na društvenim mrežama uz hashtagove #EUvictims day #116 006. Slobodno podijelite obavijest sa svojim suradnicima i volonterima i volonterkama.

Htjeli bismo bar na jedan dan doprijeti do što većeg broja osoba različite dobi, spola, iskustava, pozadina… i poslati poruku da smo tu za njih.

Unaprijed hvala na pomoći!