hr | en

Počinitelje zločina sve je teže procesuirati. Kvaliteta dokaznog materijala, zbog nepravovremeno i nekvalitetno provedenih istraga, se smanjuje, a u društvu još uvijek nije stvoreno ozračje u kojemu bi se svjedočilo protiv počinitelja zločina s „vlastite strane“ – neki su od glavnih naglasaka s Okruglog stola na kojem se uz predstavljanje ključnih preporuka iz Godišnjeg izvještaja o suđenjima za ratne zločine u 2012.g., govorilo i o važnosti daljnjeg istraživanja i procesuiranja do sada velikog broja neprocesuiranih ratnih zločina uz posebno isticanje društvenog položaja civilnih žrtava rata, osobito žrtava silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Okrugli stol pod nazivom „Kako povećati učinkovitost suđenja za ratne zločine i osigurati pravo na djelotvoran pravni lijek žrtvama“, 28. ožujka 2013.g. u Novinarskom domu u Zagrebu organizirali su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir nenasilje i ljudska prava Osijek.

Na okruglom stolu uvodna izlaganja su iznjeli, Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda RH-a, Gordan Markotić, pomoćnik ministra pravosuđa u Vladi RH-a, Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i Vesna Teršelič, voditeljica Documente.

Tijekom rasprave na okruglom stolu naglašena je važnost obeštećenja civilnih žrtava žrtava rata kao i neovisnost u radu pravosuđa što je uvjet bez kojeg se ne može govoriti o osiguranju zaštite temeljnih ljudskih prava. 

O svemi više u cjelovitom izvještaju koji se nalazi u nastavku.