hr | en

Osijek, Zagreb, 6. prosinca 2013. / Dvotjedni izvještaj o suđenjima za ratne zločine.

Uskraćivanje ili suspendiranje prava manjina – jasan pokazatelj (ne)uspjeha procesa demokratizacije / Rezultati referenduma na kojemu su građani i građanke velikom većinom odlučili uvrstiti u Ustav odredbu kojom je brak isključivo zajednica života žene i muškarca jasan je pokazatelj stupnja prihvaćenosti drugih i drugačijih u hrvatskom društvu. Mogućnost provođenja novoga referenduma, za raspisivanje kojega je navodno tzv. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio dovoljan broj potpisa, kojim bi se ravnopravna primjena jezika i pisma pojedine nacionalne manjine jamčila tek ukoliko na području jedinice lokalne samouprave njeni pripadnici čine više od polovine stanovnika (umjesto trećine, kako je sada propisano), pokazuje da smo kao društvo spremni nastaviti uskraćivati ili suspendirati prava manjina.

Neprimjerena pozivanja i prisustvovanja Tomislava Merčepa brojnim službenim događanjima / Tomislav Merčep, protiv kojega je u tijeku sudski postupak za jedan od najtežih ratnih zločina počinjen u ratu u Hrvatskoj, u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, prisustvovao je službenom obilježavanju obljetnice pada Vukovara 18. studenoga. U međuvremenu je, uz brojne visoke dužnosnike, Merčep bio na obilježavanju Dana policije, i u Hrvatskom saboru, na obilježavanju Dana neovisnosti. Njegovo pojavljivanje u medijima u blizini visokih državnih dužnosnika može negativno utjecati na spremnost svjedoka da iskazuju o svojim saznanjima o počinjenim zločinima.

Bivši šef HDZ-a BiH optužen zbog zlouporabe položaja i ovlasti − kupnjom stana nekadašnjem haaškom bjeguncu / USKOK je 11. studenoga 2013. pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv Ante Jelavića, nekadašnjeg šefa HDZ-a BiH. Tereti ga se da je u ožujku 1996. kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, bez pravnog temelja donio pisanu odluku da se iz sredstava Ministarstva, koji je u pretežitom dijelu financiran sredstvima Ministarstva obrane RH, kupi stan u Splitu, površine 90,88 kvadratnih metara, pripadniku HVO-a Ivici Rajiću, za iznos od 739.083.41 kuna. Iako je činjenica da se tadašnji haaški optuženik Ivica Rajić skrivao u Splitu, Jelavić nije optužen zbog pomoći u
njegovom skrivanju. Brojni slučajevi prikrivanja ratnih zločina (npr. zločina u Paulin Dvoru, Medačkom džepu,…) ili pomoći počinitelju nakon počinjenog zločina, kao u ovome primjeru, u kojima su sudjelovali visoki civilni ili vojni dužnosnici, ostat će nekažnjeni, jer se po hrvatskom pravu i sudskoj praksi, za razliku od prakse haaškog suda, prikrivanje ratnih zločina i pružanje pomoći počiniteljima nakon počinjenog zločina tretiraju kao samostalna kaznena djela, s propisanim niskim kaznama zatvora, pa je za njih nastupila zastara kaznenog progona.

Započelo ponovljeno suđenje petorici nedostupnih optuženika za zločin u Saborskom
Dana 29. studenoga 2013. na Županijskom sudu u Rijeci započela je glavna rasprava u ponovljenom postupku protiv optuženih Miloša Jovetića, Đoke Jakšića, Miloša Momčilovića, Miroslava Milakovića i Branka Šupice. Navedeni optuženici su 1994. presudom Županijskog suda u Karlovcu u odsutnosti osuđeni na po 15 godina zatvora, no VSRH je 1996. ukinuo prvostupanjsku presudu u odnosu na njih. Ponovljeno suđenje održava se tek sada.

Pokušaj izigravanje pravde – bjegunac iz mostarskog zatvora u Hrvatskoj će tražiti uvjetni otpust s izdržavanja kazne zatvora / Dominik Ilijašević zvani Como, bivši pripadnik HVO-a, koji je krajem rujna pobjegao iz BiH, gdje služi kaznu od 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, uključujući i ubojstva
počinjena u selu Stupni Do, nalazi se u Hrvatskoj.

Zbog zločina u zatvorima u Staroj Gradišci i Okučanima optužena osmorica nedostupnih pripadnika srpskih postrojbi / Prema priopćenju ŽDO-a u Osijeku od 14. studenoga 2013., podignuta je optužnica protiv osmorice srbijanskih državljana. Tereti ih se za zločine počinjene od kolovoza do prosinca 1991. godine u Staroj Gradiški i Okučanima.

U prilogu se nalazi elektronska verzija izvještaja.