hr | en

U !Glasu 5, biltenu Inicijative za REKOM a kroz uvodnik novinara Dinka Gruhonjića možete pročitati o tome zašto političari više ne govore o pomirenju, saznati novosti u vezi novoformirane Komisije za ostvarivanje prava bivših političkih zatvorenika na Kosovu, tekst autora Bekima Blakaja.

U razgovoru sa znanstvenicom Nevenkom Trohom informiramo vas o slovensko-talijanskoj Historijskoj komisiji, koja se bavila utvrđivanjem povijesnih činjenica u odnosima dvaju naroda između 1880. i 1956. godine. Serija tekstova nudi pregled podrške međunarodnih institucija Inicijativi REKOM, koja se naročito intenzivirala u prethodnom mjesecu i to; u rezoluciji Europskog parlamenta o napretku Srbije gdje osnivanje REKOM-a predstavlja dio preporuka vlastima u Srbiji; povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava pozvao je regionalne države da osnuju REKOM, a podršku Inicijativi za osnivanje REKOM-a uputio je i glavni tužitelj MKSJ-a Serge Brammertz.

U novoj rubrici !Glasa, o međunarodnoj tranzicijskoj pravdi, donosimo tekst o Brazilskoj komisiji za istinu i pomirenje, autorice Marijane Tome a u redovitoj rubrici Glas žrtava, još jednom podsjećamo na svjedočenje Miška Deverdžića iz Istoka, održanog u okviru Trećeg regionalnog foruma o mehanizmima za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji, u organizaciji Documente, Fonda za humanitarno pravo i Istraživačko-dokumentacionog centra (12. veljače 2008. godine).