hr | en

Osijek, Zagreb, 18. travnja 2014. – Dvotjedni izvještaj o suđenjima za ratne zločine

Norac, Orešković i Grandić dužni državi isplatiti iznos novca kojim je država obeštetila žrtve zločina / Nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu 2. travnja 2014. godine Mirku Norcu, Tihomiru Oreškoviću i Stjepanu Grandiću naloženo je da solidarno plate Republici Hrvatskoj iznos od 107.536,00 kuna te nadoknade trošak postupka u iznosu od 3.705,00 kuna, sve uvećano za zatezne kamate. Norac, Orešković i Grandić, 2003. godine osuđeni za zločine nad civilima u Gospiću i okolici, dužni su Republici Hrvatskoj isplatiti novac u iznosu kojim je država Stojanki i Đorđu Boriću nadoknadila štetu pretrpljenu zbog prisilnog odvođenja i zatočenja u vojarni u Perušiću u listopadu 1991. godine.

Okončana rasprava u postupku po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid / Završena je jednomjesečna rasprava u postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, po međusobnim tužbama za genocid između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Rasprava, koja je s velikim interesom i još većim senzacionalizmom u izvještavanju, praćena u javnostima obiju država, pokazala je da povjerenje između nekad zaraćenih strana još uvijek nije izgrađeno, da je i dalje prisutna retorika isključivosti s početka 90-ih godina koja je i dovela do oružanog sukoba, da se licitira s brojevima žrtava, minimizira i negira vlastita uloga u počinjenim zločinima te da se ide tako daleko da se manipulativno i tendenciozno interpretira pravna praksa Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Započele glavne rasprave u dva postupka /

a) u obnovljenom postupku protiv bivšeg oficira JNA osuñenog zbog granatiranja Zadra i okolice

b) u ponovljenom postupku protiv pripadnika srpskih postrojbi optuženih za ubojstvo hrvatskog civila i palež dviju kuća

U Nizozemskoj uhićen pripadnik srpskih postrojbi optužen za počinjenje ratnog zločina krađom traktora / Dana 30. ožujka 2014. godine u Nizozemskoj je uhićen Milutin Graić, kojeg se u Hrvatskoj tereti za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Benkovca i Perušića. Nekoliko dana nakon uhićenja sud u Amsterdamu je odlučio da će Graić odluku o eventualnom izručenju Hrvatskoj čekati na slobodi, smatrajući da ne postoji rizik njegovog bijega iz Nizozemske.

U prilogu se nalazi elektronska verzija izvještaja.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću