hr | en

Pozivamo vas na predavanje Nikoline Židek “Argentina –  30 godina demokracije i borbe protiv nekažnjivosti” te projekciju filma  „Tajno djetinjstvo“ (2011.) redatelja Benjamína Ávile.

Događaj će se održati u srijedu, 14.05.2014. u dvorani Kuće ljudskih prava, Selska cesta 112c, Zagreb s početkom u 15 sati.

Nakon kratkog uvoda o argentinskoj civilno-vojnoj diktaturi od 1976. do 1983. i njezinog pada nakon Malvinskog rata, dat će se pregled prvog vala suočavanja s prošlošću po dolasku Raúla Alfonsína na vlast: poništenje zakona o autoamnestiji, glavne dileme vlade predsjednika Raúla Alfonsína, teorije o “dva zla”, formiranje Komisije CONADEP i izvještaj NUNCA MÁS, suđenja na vojnim i civilnim sudovima. Nakon toga upoznat ćemo se s krajem prvog vala suočavanja s prošlošću te tzv. Zakonima o nekažnjivosti (Zakon o obaveznoj poslušnosti i Zakon o završnoj točki) za vrijeme Alfonsína te kasnijim oprostima predsjednika Carlosa Saúla Ménema. Razdoblje nekažnjivosti prestaje s drugim valom suočavanja s prošlošću i dolaskom Néstora Kirchnera na vlast, od 2003. do danas, kada je na vlasti njegova supruga, Cristina Fernández de Kirchner. Glavni dio predavanja bit će posvećen razdoblju zadnjih deset godina u Argentini, službenim politikama prema prošlosti, obnovi suđenja najvišim rangovima vojne diktature te djelovanju udruga civilnog društva i njihovoj sve većoj vidljivosti, zahvaljujući podršci vlasti. Stavit će se naglasak na djelovanje i postignuća glavnih udruga civilnog društva (od kojih neka djeluju još od razdoblja diktature), kao i rezultate suradnje između vladinog i nevladinog sektora na tom području. Završno ćemo se osvrnuti na kulturu sjećanja u Argentini danas, 30 godina nakon ponovne uspostave demokracije.

Nakon predavanja održat će se projekcija filma „Tajno djetinjstvo“ (2011.) redatelja Benjamína Ávile. 

 

O predavačici

Nikolina Židek diplomirala je španjolski i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Završila je Diplomatsku školu u Madridu 2005. godine, koja je ujedno i magisterij iz međunarodnih studija Komplutskog sveučilišta u Madridu. 2007. godine upisala je doktorat na Fakultetu političkih znanosti i sociologije Komplutskog sveučilišta u Madridu na programu „Politički sukobi i mirovni procesi“. Trenutno je u fazi pisanja doktorske disertacije na temu „Tranzicijska pravda i proširenje Europske unije na Hrvatsku i Srbiju“. Od 2002. zaposlena je  u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH kao profesionalni diplomat. Od 2005.-2009. radila je u Veleposlanstvu RH u Madridu kao diplomat za kulturu, informiranje i unutarnju politiku, a od 2009.-2013. u Veleposlanstvu RH u Buenos Airesu na mjestu voditelja Konzularnog odjela te diplomata za kulturu i iseljeništvo. Od studenog 2013. je na studijskom dopustu radi dovršetka doktorske disertacije.