hr | en

Dana 17. rujna 2018. Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivima za ratni zločin nad civilnim stanovništvem pripadnike srpskih paravojnih postrojbi Dušana Žarkovića Bogdana Jednaka te ih osudio na 15 godina zatvora. Isti se terete za ubojstvo 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991. Zbog nedostatka dokaza oslobođeni su George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović. Svim optuženicima se sudilo u odsutnosti.

Glavna rasprava pred Županijskim sudom u Zagrebu započela je 18. siječnja 2017., te još dva puta započela ispočetka ( 17. svibnja 2017., 25.svibnja 2018.).Zločin nad civilima u selu Joševica počinjen je 16. prosinca 1991. između 12:00 i 13:00 sati, kada je iz neposredne blizine malokalibarskim oružjem s prigušivačima direktnim hicima u glavu usmrćena 21 civilna osoba, dok je nad jednom izvršen pokušaj usmrćenja (zadobila dvije prostrijelne rane u predjelu glave i dlana, ali joj je liječničkom intervencijom spašen život). Žrtve su uglavnom žene starije životne dobi, njih 14, a usmrćeno je i četvero mladih, među kojima i troje braće Šiftar, od kojih je najmlađi Pavao imao 15 godina.

Prema navodima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji, iz pravca brda Pogledić u Joševicu je naišla   skupina maskiranih i naoružanih osoba, koji su, krećući se od kuće do kuće, i to od kućnog broja 71  do 50, usmrtili sve mještane koje su zatekli na kućnome pragu, dvorištima ili u kućama. Prema navodima svjedoka koji su se, opazivši naoružanu skupinu kako ulazi u selo, sklonili na tavanski prostor ili u staje, ubojstva su počinjena brzo i tiho, jer nitko iz susjednih kuća nije začuo pucnjeve, niti je mogao naslutiti što se događa njihovim susjedima.