hr

Izjava Međunarodnog Memorijala[1]

Državno tužiteljstvo Rusije proglasilo je tri njemačke nevladine organizacije „nepoželjnim organizacijama“.[2] To predstavlja zabranu bilo kakve djelatnosti tih organizacija u Rusiji i suradnje ruskih organizacija i građana s njima.

Dvije od proglašenih „nepoželjnih“ organizacija – “Centar liberalne suvremenosti” (Limbod) i “Njemačko-ruska razmjena” – naši su dugogodišnji prijatelji, kolege i partneri. Tužiteljstvo je dvojbenim putem odabralo organizacije u kojima rade najbolji njemački stručnjaci za Rusiju, iskreni i dobronamjerni prijatelji naše zemlje, koji je žele vidjeti  slobodnom i demokratskom. Dugi niz godina trudili su se razvijati veze između ruskog i njemačkog građanskog društva, doprinoseći iskrenom i otvorenom dijalogu. Upravo stoga bili su dugogodišnji sudionici “Peterburških dijaloga”, koji se bez njih nalaze u opasnosti da izgube svaki smisao i pretvore se u formalne, protokolarne susrete. Po tom pitanju vjerojatno će se oglasiti i već se oglašavaju druge organizacije civilnog društva koje sudjeluju u “Peterburškim dijalozima” – forumu građanskog društva Rusije i Njemačke.

Nama je jasno: odluka tužiteljstva je bez temelja, protivna je interesima Rusije te narušava rusko-njemačke odnose, u mjeri u kojoj razara veze među građanskim društvima naših zemalja – veze bez kojih istinsko prijateljstvo i suradnja ne mogu postojati.

U pravnoj državi nedopustiva je slična vansudska zabrana djelovanja organizacija, domaćih ili stranih. Djelovanje tužiteljstva produbljuje međunarodnu izolaciju Rusije i vraća je u totalitarnu prošlost.

[1] https://www.memo.ru/ru-ru/memorial/departments/intermemorial/news/573

[2] https://www.dw.com/en/russia-designates-3-german-ngos-as-undesirable/a-57678306 Vidjeti također izjavu građanskog foruma EU-Rusija o napadima na rad civilnog društva u Rusiji, https://eu-russia-csf.org/wp-content/uploads/2020/12/StatementNewLegalRestrictionsRussia08.12.2020.pdf (op. prev.)