hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira konferenciju za novinare u povodu novih (pravnih) elemenata u slučaju obitelji civilnih žrtava rata, Krešimira Ivančića i Štefice Dželalije iz Daruvara, kojima je negativnom odlukom Ustavnog suda RH-a od 28. ožujka 2013.g., završen sudski postupak pred nacionalnim sudovima te im slijedi obraćanje Europskom sudu za ljudska prava.

Konferencija za novinare će se održati u srijedu, 10. travnja 2013., s početkom u 11.00 h u Kući ljudskih prava Zagreb.

Na konferenciji će govoriti, Krešimir Ivančić, hrvatski branitelj i sin ubijenog Zdravka Ivančića, Hrvoje Čačić, odvjetnički Ured Jovan Doneski i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Zdravko Ivančić, Krešimirov i Štefičin otac, odveden je i ubijen 1994.g. u okolici Daruvara od strane pripadnika srpskih postrojbi. Suđenje za ovaj ratni zločin nije provedeno jer su optuženici nedostupni hrvatskom pravosuđu. Krešimir i njegova sestra državi moraju vratiti 430.000,00 kuna. Vrhovni sud RH presudio je da na odštetu zbog usmrćenja oca isplaćenu 2008. godine nemaju pravo.

Kako stoji u najavi tiskovne konferencije, zajednički susret je prilika da se javnost detaljnije informira o činjenicama u vezi ratnog zločina koji se dogodio u okolici Daruvara 1994.g. kao i o tijeku građanske parnice unutar koje je obitelji potraživala obeštećenje a koje je posljednom odlukom Ustavnog suda RH-a još jednu hrvatsku obitelj civilnih žrtava rata suočilo s poraznom činjenicom da u potpunosti moraju na sebe preuzeti odgovornost neučinkovitog procesuiranja konkretnog ratnog zločina uz izostanak materijalnog obeštećenja.

Krešimir Ivančić, u još jednom javnom suočavanju institucija s problemom vlastite obitelji želi potaknuti odgovorne da se aktivnije uključe u rješavanje problematike svih civilnih žrtava rata u RH-a. Koristimo i ovu priliku da vas još jednom podsjetimo na medijsku kampanju Žrtve su predugo čekale, www.civilnezrtve.hr koja problematizira i ovaj konkretni slučaj daruvarske stradalničke obitelji.