hr | en

Dvije prijeteće e-mail poruke upućene Nataši Jovičić, ravnateljici Spomen područja Jasenovac, 01. prosinca 2013., jedna anonimna s prozivkama za antihrvatstvo i izdaju, sa slikom metka i prijetnjama likvidacijom, a druga potpisana sa sličnim uvredama i prozivkama od Josipa Miljka, predsjednika HČSP-a, nisu bile dovoljne Općinskom državnom odvjetništvu Kutine da konstatira kako je riječ o kaznenom djelu javnog poticanja na nasilje i mržnju.

To je bio povod Documenti – Centru za suočavanje s prošlošću, Centru za mirovne studije i Građanskom odboru za ljudska prava da u srijedu, 19. veljače organiziraju konferenciju za novinare na kojoj se još jednom javnost upozorilo na neadekvatnu reakciju Općinskog državnog odvjetništva Kutina na prijetnje upućene Javnoj ustanovi Spomen područja Jasenovac i tamošnjoj ravnateljici Nataši Jovičić.

Na konferenciji su govorili Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Sandra Benčić, Centar za mirovne studije i Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava

U rješenju DO Kutina navodi se kako Josip Miljak u svom pismu ne tvrdi kako će baš on ubiti Jovičić ili joj nanijeti zlo pa se prijava sada tretira kao prekršaj. “Očito netko mora biti dovoljno glup i napisati ‘ja ću te ubiti’, te se ispod te poruke potpisati i ostaviti svoj OIB da bi pravne institucije reagirale”, konstatirala je Sandra Benčić, iz Centra za mirovne studije. Benčić je objasnila i kako je Miljak u krivu kada tvrdi da njegov potez opravdava sloboda govora. “U presudama Europskog suda za ljudska prava vidljivo je da takvi slučajevi nipošto ne spadaju u domenu slobode govora jer je poricanje genocida napad na srce same Konvencije o zaštiti ljudskih prava”, objasnila je Benčić i dodala da će udruge pomoći Nataši Jovičić da sama vodi kazneni progon.

Podsjećamo, uz kaznenu prijavu JUSP-a Jasenovac, prijavu su podnijeli i Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Zoran Pusić iz GOLJP-a upozorio je kako je prekvalifikacija ovog slučaja iz kaznenog djela u prekršaj opasan presedan zahvaljujući kojem ispada kao da se Miljak “krivo parkirao”. “Uz činjenicu da je poruka sa slikom metka stigla samo 15 minuta prije Miljakovog e-maila, zanimljivo je da je predsjednik HČSP-a javno rekao kako on nije poslao sliku puščanog metka iako u tom trenutku nitko nije znao o kakvoj se vrsti streljiva točno radi”, rekao je Pusić. Čelnik GOLJP-a upozorio je kako takve prijetnje nisu bezazlene, pogotovo jer se njima veliča ustaška ideologija. “To nije trend koji se samo pojavljuje u Hrvatskoj, već on kao cvijeće zla izviruje i u najrazvijenijim demokracijama. Javnost stalno treba upozoravati na opasnost i očekujemo da se takvi postupci zaustave kroz zakonske mjere na način da se pokrenu adekvatni postupci prema onima koji potiču nasilje i veličaju fašističku i nacističku ideologiju.”

“Spomenutom odlukom Općinskog odvjetništva Kutina šalje se kriva poruka javnosti, a to se nije smjelo dogoditi. Problematično je da se nakon relativiziranja ustaštva u devedesetima svjedočimo ovakvom reagiranju institucija i to u trenutku kada se ustaštvo ponovno budi. Institucije trebaju zauzeti jasan stav prema nasilju iz prošlosti, a to u ovom slučaju nismo doživjeli”, smatra Vesna Teršelič, voditeljica Documente.

U nastavku donosimo neke od medijskih izvještaja s današnje konferencije za novinare u Kući ljudskih prava.

Opasan presedan pravnih institucija, H alter, autorica Tamara Opačić

Šefa HČSP- terete zbog maila s ustaškim pozdravom, Slobodna Dalmacija, Hina

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću