hr

U povodu 31. obljetnice ratnih zločina počinjenih u Ahmićima pokraj Viteza, uputili smo javnosti zajedničku izjavu koja se nalazi u prilogu.

Pozivam  vas da nam se pridružite na prosvjednom stajanju u utorak, 16. travnja 2024. na Trgu bana Josipa Jelačića, u 12:00 u znak sjećanja na žrtve Ahmića. Istog dana, u 17:00 u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića organizirati ćemo okrugli stol „Jesmo li nakon 31 godinu spremni za suočavanje s mračnom stranom hrvatske uloge u ratu protiv Bosne i Hercegovine“. Govorit će: Boris Pavelić, novinar; Ajka Tiro Srebreniković; književnica; Senna Šimek, aktivistica Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska. Razgovor će moderirati Jerko Bakotin, novinar.

Već godinu dana iščekujemo odgovor Grada Zagreba da podrži našu inicijativu o imenovanju trga u znak sjećanja na ahmićke žrtve. Trg posvećen ahmićkim žrtvama bi svojim postojanjem doprinosio prevenciji zločina, osviještavanju javnosti i educiranju mladih generacija. Važan je i zbog žrtava, ali i zbog ljudi kao što je Dario Kordić, koji održavaju nacionalističke sukobe i utiru put mogućim novim  ratnim strahotama. Sve suprotno od našeg zahtjeva negira ratne zločine i onemogućuje politiku odgovornosti. Zato i ove godine tražimo od vlasti glavnog grada Hrvatske da  pozitivno odgovore na našu inicijativu. Da pokažu da su im istina, sjećanje i dobrosusjedski odnosi izuzetno važni.

Portal Index potaknut našom izjavom objavio je anketu o inicijativi o imenovanju trga u znak sjećanja na ahmićke žrtve, pa možete glasati i vi: https://www.index.hr/vijesti/clanak/pet-udruga-trazi-trg-ahmickih-zrtava-u-zagrebu/2556564.aspx

 


 

Foto: Quahadi Añtó (dostupno ovdje: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skretanje_za_Amhi%C4%87e09277.JPG)