hr

Nastupom srednjoškolaca i srednjoškolki pred urušenim zgradama nekadašnjeg  logora i zatvora u Staroj Gradiški u nedjelju 22. listopada 2023. završio je program Sound in the Silence/Zvuk u tišini, kojem je moto bio „Sjećanje i zaborav”.  U pripremi nastupa povijest je bila polazište za osobne refleksije i emocije putem umjetnosti. U razdoblju 16. – 23. listopada Općina Stara Gradiška bila je domaćin međunarodnoj grupi mladih koji su sudjelovali u obrazovnom projektu Sound in the Silence/Zvuk u tišini, kojeg su organizirali Europska mreža za sjećanje i solidarnost (ENRS), Spomen-područje Jasenovac te Documenta  – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba. Tijekom ovogodišnjeg devetog izdanja, 28 učenika i četvero nastavnika iz Hrvatske, Njemačke, Poljske i Rumunjske upoznalo se s poviješću ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. U razdoblju od kolovoza 1941. do travnja 1945. godine živote su tamo izgubili deseci tisuća Srba, Roma i Židova te hrvatskih antifašista i pripadnika drugih etničkih skupina. Više od polovice ubijenih bili su žene i djeca.

U programu koji se održao na području nekadašnjeg logora u Staroj Gradiški, učenici su najprije sudjelovali na edukativnim, a zatim na umjetničkim radionicama – iz koreografije, zvuka/muzikalnosti i kreativnog pisanja, za vrijeme kojih su pripremiti finalnu predstavu. Umjetnički je voditelj programa te voditelj radionica pisanja bio Dan Wolf – hip-hop umjetnik koji stvara glazbene i kazališne projekte u SAD-u i Europi. Radionice pokreta i koreografije vodila je koreografkinja i plesačica Katarina Rampackova iz Slovačke, a vokalne vježbe – Sean Palmer, performer, glazbenik i kompozitor iz Velike Britanije. Tetiana Kriukovska iz Ukrajine, moderatorica i međukulturna trenerica koja se specijalizirala za tematiku rata i oružanih sukoba, brinula se za integraciju i suradnju unutar grupe. S učenicima je razgovarao i Živko Zelenbrz, koji je u logor Gradiška doveden kao dijete, razdvojen od roditelja i spašen u akciji Diane Budisavljević.

Nakon nastupa srednjoškolca i srednjoškolki uslijedila je rasprava na temu inovativnih metoda poučavanja povijesti na kojoj su govorili Beata Drzazga, direktorica Odjela za strategiju i razvoj mreže Europska mreža za sjećanje i solidarnost (ENRS), Ivo Pejaković,  ravnatelj Spomen područja Jasenovac, te umjetnici, nastavnice i učenici. Jedna od govornica Vesna Teršelič, voditeljica Documente, govorila je o značaju obrazovanja o Holokaustu i postavila pitanje hoće li se danas zapuštena tvrđava obnavljati, kako bi ostala mjesto učenja i za buduće generacije mladih. Istakla je i da u godini u kojoj Hrvatska predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust očekuje angažman Ministarstva kulture i medija. U Staroj Gradiški sredinom 1980-ih uspostavljen je naime Spomen-muzeja Kula, u jednoj od najznačajnijih građevina koja je u periodu Drugog svjetskog rata predstavljala simbol stradanja žena i djece u ustaškim logorima. U vrijeme Domovinskog rata zgrada Kule teško  je oštećena, a centralni spomenik oskrnavljen i prepušten propadanju.

 

Program organizira Europska mreža za sjećanje i solidarnost od 2011. godine. Prethodna izdanja projekta Sound in the Silence (Zvuk u tišini) održala su se u: Neuengammeu, Borne Sulinowu, Gdanjsku, Auschwitzu-Birkenauu/Terchovoj blizu Žiline, Ravensbrücku, Varšavi, Bremenu, Gusenu/Mauthausenu te u Kaunasu. 

Više informacija o dosadašnjim izdanjima projekta dostupno je na poveznici: https://enrs.eu/sound-in-the-silence.