hr | en

ZAGREB – Na ročištu koje održano 05. veljače 2019. pred Prekršajnim sudom u Zagrebu, nastavljeno je suđenje splitskom aktivistu Zoranu Ercegu zbog uzvikivanja “da je Franjo Tuđman ratni zločinac” tijekom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu.

“Plenkoviću, kako te sram nije dizati ovome zločincu spomenik? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njima dižete spomenik? Tuđman je ratni zločinac”, vikao je Erceg upravo u trenutku kad je premijer Andrej Plenković s državnim vrhom prolazio ispred njega tijekom ceremonije otkrivanja spomenika. 

Tijekom ročišta svjedočili su izravni svjedoci spomenutog događaja, policajac i zaštitar Bilić-Erić Securitya, privatne tvrtke koja je radila na osiguranja događaja. 

Policajac koji je priveo Zorana Ercega tijekom svjedočenja potvrdio je navode iz optužnog prijedloga policije unutar kojeg se zbog remećenja javnog reda i mira za veterana iz Splita traži kazna od tisuću kuna plus deset dana zatvora, uz zabranu prilaska Tuđmanovom spomeniku na rok od jedne godine, jer prema navodima policije postoji opasnost da će ako mu se približi, ponoviti prekršaj. 

Zoran Erceg je u završnim riječima, iznoseći obranu, još jednom istaknuo da je on uistinu povikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, i to samo u trenutku kada je u njegovoj blizini bili premijer Plenković. 

“Tek kasnije, kada me je gomila napala, udarala, a policija me na osobito grub način odvodila naišao je predsjednik Sabora, poznatiji kao Njonjo pa sam tek tada i njemu izjavio otprilike sličan sadržaj rekavši mu da se i on treba sramiti”, naglasio je Erceg. 

Erceg je kao i prilikom prvog ročišta naveo kako je uvjeren da “policija želi i dalje zastrašiti građane te im uputiti otvorenu i politički opasnu poruku da ne smiju raditi ovo što je on napravio tj. javno iznositi svoja politička mišljenja.”

Premda se radi o invalidu i ratnom veteranu, to okupljene nije spriječilo da Zorana Ercega započnu tjerati i psovati, istaknula je braniteljica  Lina Budaka, a situacija je kulminirala kad je Erceg napadnut šakom s leđa. Premda su zaštitari iz Bilić-Erić Securitya, baš kao i svi okupljeni – što se vidi na snimci N1 televizije – jasno vidjeli što se događa, izdvojili su samo Ercega, nakon čega ga je policija uhapsila i odvela. Čovjeka koji ga je udario, snimka to jasno dokazuje, nitko nije ni dirnuo i nemamo saznanja da je protiv istoga pokrenuta prekršajna prijava od strane policije.

“Radi se o uvođenju verbalnog delikta s jasnom porukom da ćeš biti u zatvoru ako ćeš se usuditi govoriti protiv režima, a režim je ovaj koji postavlja spomenike. Već viđeno, naglasila odvjetnica Lina Budak, koja zastupa Ercega, te u završnim riječima naglasila kako je “ovaj slučaj upozorenje i drugima kojima se ne sviđa ova vlast ili imaju drugi vrijednosni sistem od proklamiranog da začepe gubicu i govore unutar svoja četiri zida, ako već nešto misle komentirati.

Odvjetnica Budak je ukazala na niz presuda Europskog suda za ljudska prava koje problematiziraju slobodu govora, a sud je zakazao izricanje presude u ovom predmetu za 13. veljače 2019. u 09.00 h.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću