hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira razgovor pod naslovom Nastava povijesti i ljudska prava – zatiranje ili zagovaranje? u sklopu Human Rights Film Festivala, koji će se održati 9. prosinca 2015. u 18.00 sati.

Govornici razgovora su Hrvoje Klasić, povjesničar iz Hrvatske, Ivana Miošić i Smijana Vovna profesorice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su sudjelovale u implementaciji projekta Moj zavičaj kroz vrijeme u svojim lokalnim zajednicama. Razgovor će moderirati Dea Marić, Documenta Centar za suočavanje s prošlošću.

Program Moj zavičaj kroz vrijeme u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini posvećen je inovativnim metodama učenja i poučavanja u nastavi povijesti, s ciljem promocije ljudskih prava, te vrijednosti očuvanja multikulturalnosti i različitosti mišljenja u lokalnim zajednicama. U svojim izlaganjima profesorice Miošić i Vovna govorit će o iskustvima rada sa učenicima i iskustvima rada u svojim lokalnim zajednicama. Hrvoje Klasić će govoriti o “široj slici”, tj. prepoznatosti ljudskih prava u kurikulumu nastave povijesti/udžbenicima i nastavnoj praksi.

U programu, u organizaciji Documente, Helsinškog odbora za ljudska prava iz Bijeljine (BiH), Asocijacije XY, uz podršku Dijaloga za budućnost Ujedinjenih naroda i R. Bosch Stiftung, do sad je sudjelovalo 14 srednjih škola.

Na izložbi Naši zavičaji kroz vrijeme – što smo naučili o našim gradovima? biti će predstavljeni eksponati iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine oblikovani na temelju istraživanja koja su učenici, u sklopu programa Moj zavičaj kroz vrijeme, provodili pod mentorstvom nastavnika i aktivista u svojim lokalnim zajednicama. Istraživanja se bave stradanjem, pamćenjem stradanja i suživota u sredinama iz kojih učenici dolaze.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću