hr | en

Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovogodišnjoj privremenoj memorijalnoj intervenciji ”Nasljednici” autora Danijela Kovača koja će biti predstavljena javnosti u ponedjeljak, 28. rujna 2015. u 18:30 sati na glavnom ulazu u spomen-park.  Rad će se moći razgledati do 5. listopada 2015.

Na otvorenju će govoriti Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Daniel Kovač, autor rada te Saša Šimpraga, autor i voditelj projekta Virtualni muzej Dotrščina u sklopu kojega se rad izvodi.

Nakon otvorenja slijedi besplatno stručno vodstvo za javnost po parku koje će voditi Saša Šimpraga.

Rad Danijela Kovača odabran je na prvom međunarodnom natječaju projekta Virtualni muzej Dotrščina i propituje slučajnost istoimenih i mehanizme empatije te se bavi spiralnim ponavljanjem povijesti.

Daniel Kovač diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je danas izvanredni profesor. Izlagao je na nizu samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je dobitnik nekoliko nagrada. 

Spomen-park Dotrščina, ujedno i najveći zagrebački gradski park, mjesto je  najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka ubijene su tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i iz drugih krajeva.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji se provodi u okviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Projekt Virtualni muzej Dotrščina pokrenut je 2012. godine, s temeljnim ciljem vraćanja spomen-parka u kolektivnu memoriju. Projekt je jedinstven u Hrvatskoj i regiji po inovativnim pristupima izgradnji kulture sjećanja.  

Više o projektu: 

www.dotrscina.hr

www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina

www.documenta.hrDocument1
 

Podrška: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske


Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću