hr | en

U zagrebačkom spomen-parku Dotrščina jučer je javnosti predstavljena ovogodišnja privremena memorijalna intervencija u čast žrtava fašizma, rad Danijela Kovača naslovljen Nasljednici.

Rad je odabran na prvom međunarodnom natječaju Virtualnog muzeja Dotrščina koji, između ostaloga, već četvrtu godinu za redom producira suvremene umjetničke memorijalne intervencije u tom najvećem zagrebačkom parku, ujedno mjestu najvećeg zločina u povijesti grada.

Naime, tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka ubijene su tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i iz drugih krajeva.

Rad Danijela Kovača propituje slučajnost istoimenih i mehanizme empatije te se bavi spiralnim ponavljanjem povijesti. Autor, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kontaktirao je stotine građana i građanki Zagreba i okolice koji imaju identična imena i prezimena kao neke od žrtava ubijenih na Dotrščini, a neki od njih odazvali su se pozivu i nazočili otvorenju te u knjigu koja je u parku izložena priložili dokaz o svom postojanju. 

Nakon otvorenja organizirana je tura po parku uz stručno vodstvo, u kojoj je, između ostalih, sudjelovalo i 20-ak stranih kustosa i muzealaca s ciljem uvida u rad Virtualnog muzeja Dotrščina kao jedinstvenog u Hrvatskoj i regiji po inovativnim pristupima izgradnji kulture sjećanja.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji se provodi u oviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Projekt je pokrenut 2012. godine s temeljnim ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju.

U okviru programa, u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina i Lige Dotka, 7. studenoga na Dotrščini održat će se i tradicionalna memorijalna utrka.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Tekst H alter rujan 2015.