hr | en

Pozivamo Vas na Nacionalne konzultacije sa organizacijama mladih o suočavanju s prošlošću (posebice mehanizmima utvrđivanja i kazivanja istine o ratnim sukobima na području post-jugoslavenskih zemalja) koje će se održati u Zagrebu u petak, 20. srpnja 2007. od 13:00  do 18:00 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2.

Cilj konzultacija je razmotriti ulogu i odgovornost mladih u procesu suočavanja s prošlošću.

U diskusiji koju će svojim razmišljanjima otvoriti Vesna Teršelič (Documenta), Emina Bužinkić (Mreža mladih Hrvatske), Marijana Toma (Fond za humanitarno pravo, Beograd), Srđan Antić (Nansen dijalog centar, Osijek) i Helena Bučko (Mirovna grupa mladih „Dunav“, Vukovar) krenut ćemo od slijedećih pitanja:

1.      Zašto je proces utvrđivanja i kazivanja istine o ratnim sukobima  važan za mlade u post-jugoslavenskim zemljama?

2.      Na koje sve načine mladi ljudi mogu sudjelovati u procesu suočavanja s prošlošću u post-jugoslavenskim zemljama?

3.      Koji je značaj istine za mlade generacije i njihova pozicija u odnosu na poricanje događaja koji su se zbili u ratu, relativiziranje novije prošlosti na područjima post-jugoslavenskih zemalja te u odnosu na utvrđivanje i kazivanje istine o ratnim sukobima?

4.      Koje mehanizme za utvrđivanje i kazivanje istine mladi prepoznaju kao relevantne i učinkovite na nacionalnoj i regionalnoj razini?

5.      Preporuke mladih za unaprjeđenje procesa utvrđivanja i kazivanja istine na području post-jugoslavenskih zemalja  na nacionalnoj i regionalnoj razini

Diskusiju će moderirati Marina Škrabalo (MAP Savjetovanja d.o.o.) i Cvijeta Senta (Centar za mirovne studije).

Održavanje okruglog stola podržao je Robert Bosch Stiftung. 

Bilo bi nam drago ukoliko biste nam se pridružili  i podijelili s nama Vaša zapažanja i mišljenja. Putni troškovi biti će pokriveni svim sudionicima/ama od strane organizatora.

Molimo Vas da potvrdite svoj dolazak na telefon 01.457.23.98 ili mail document@zamir.net Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

U prilogu Vam šaljemo dodatne informacije i popis pozvanih.

 

S poštovanjem,

Za Documentu:

Vesna Teršelič, voditeljica

 

Za Mrežu mladih Hrvatske:

Emina Bužinkić, predsjednica