hr | en

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organiziraju  javnu tribinu pod nazivom “Muzeji bez revolucije”. Tribina će se održati u petak, 19. travnja / aprila 2013.g. u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, Zmaja od Bosne 5, Sarajevo, s početkom u 18.00 h.

Na spomenutom javnom događanju će sa svojim izlaganjima sudjelovati Amra Čusto, Zavod za zaštitu spomenika kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, Husnija Kamberović, Institut za istoriju, Sarajevo, te Rhea Ivanuš, Hrvatski povijesni muzej, Zagreb.

Tribina je dio studijskog putovanja koje po Bosni i Hercegovini organizira Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, sa sarajevskim posjetama Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, Muzeju Jevreja BiH, spomen parku Vraca i Vječnoj vatri. Putovanje uključuje i obilazak jablaničkog Muzeja bitke za ranjenike na Neretvi kao i Muzeja 2. zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu.

“Studijska putovanja na mjesta sjećanja” uključuju seriju obrazovnih putovanja mjestima koja su obilježena traumatskim događajima iz razdoblja 1941. – 1999.g. u različitim post-jugoslavenskim zemljama. Cilj nam je sustavno upoznavanje s praksama obilježavanja mjesta stradanja i komemorativnom kulturom te poticanje javnog dijaloga o kulturi pamćenja kao i osnaživanje stručnih timova zainteresiranih za suočavanje s prošlošću u pojedinim zemljama.

U nastavku se nalaze dodatne informacije o dosadašnjim Documentinim studijskim putovanjima kao i detaljan pregled svih aktivnosti tijekom studijskog putovanja mjestima sjećanja u Bosni i Hercegovini.