hr | en

Outreach program Međunarodnog suda u periodu od 16.-19. srpnja 2013.g. ugostio je pet hrvatskih sudaca koji sude u predmetima u vezi s ratnim zločinima i skupinu promatrača suđenja za ratne zločine iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Njihov dvodnevni posjet MKSJ-u organizirala je hrvatska nevladina organizacija Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, u suradnji s Uredom glavnog tajnika Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Posjet je organiziran u sklopu stalnih nastojanja Međunarodnog suda na jačanju suradnje s pravosuđem i civilnim društvom na prostorima bivše Jugoslavije, u cilju boljeg razumijevanja zadataka, načina rada i naslijeđa MKSJ-a za budućnost.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, izjavila je: “Nadamo se da će ovaj posjet pridonijeti razrješenju preostalih pitanja u vezi sa suradnjom MKSJ-a i pravosuđa u regiji, veoma važnom s obzirom na broj zločina ostavljenih za procesuiranje na domaćim sudovima”.

Francesco Moneta, pravni savjetnik iz Tajništva OESS-a, izjavio je: “Uvjereni smo da će suci i promatrači iz nevladinih udruga, svatko u svojoj ulozi, koristiti naslijeđe Međunarodnog suda u zajedničkom cilju promicanja vladavine prava i služiti kao uzor u regiji”.

Suci i promatrači suđenja prisustvovali su prezentacijama po raznim temama, među kojima su i utjecaj presuda Međunarodnog suda na regiju, te podrška žrtvama i svjedocima. Susreli su se i sa sucima Molotom i Morrisonom, te drugim visokim dužnosnicima sudskih vijeća, primjerice sa zamjenikom predstojnika Ureda predsjednika Međunarodnog suda.

Delegacija je imala priliku sastati se i s predstavnicima Tužiteljstva, sa šefom Tima za proslijeđivanje predmeta i tranziciju, s kojim se razgovaralo o prijenosu znanja i dokaznog materijala domaćim sudovima.

U nastavku spomenutih susreta, suci i promatrači suđenja pratili su sudske rasprave u predmetima Mladić i Karadžić.

Kako se MKSJ primiče okončanju svojeg mandata, Outreach program intenzivira aktivnosti s ciljem što veće dostupnosti informacija o Međunarodnom sudu i njegovu radu na prostorima bivše Jugoslavije, kao i boljeg razumijevanja njegovih postignuća.

Tekst preuzet s internet stranice MKSJ-a, www.icty.org

Objavljeno, 16. srpnja 2013., Den Haag