hr | en

Centar za mir, Osijek već sedmu godinu dodjeljuje Nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić.

Dodjela nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić 2015“ bit će održana sutra, 9. prosinca 2015. u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Županijska 9 s početkom u 12.00 h.

Nagrada “Krunoslav Sukić” za 2015. dodjeljena je aktivistima Marijanu Gubini i Prince Wale Sonykiju. Priznanje “Krunoslav Sukić” za 2015. primit će Centar za mirovne studije (CMS) kao i novinar Boris Pavelić za knjigu Smijeh slobode i to u kategoriji Knjiga godine. Ekonomska i turistička škola Daruvar primit će priznanje za Mirotvornu školu u 2015. godini.

Dodjeli nagrade prethodit će Dijaloški forum mirovne nagrade “Krunoslav Sukić” (10.00 -11.00 h, Foaje HNK Osijek, Županijska 9) na temu Masovne migracije – humanitarna i izbjeglička kriza: Hrvatska kao odredište – vjerske zajednice i vjernički odgovori i dileme. U forumu sudjeluju glavni rabin u Republici Hrvatskoj Luciano Moše Prelević, prof. dr. Vladimir Dugalić, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, imam Mirza ef. Delić, glavni imama, medžlis islamske zajednice Osijek, te dr. Petar Kuzmič, Visoko Evanđeosko Teološko Učilište u Osijeku.

Nagrada nosi ime Osječanina, jednog od utemeljitelja Centra za mir, mirovnog aktivista i humaniste prof. Krunoslava Sukića. On reprezentira javno malo poznate i priznate muškarce i žene koji su, unatoč ratu i u ratu te u ovakvim teškim, gotovo zbunjujućim tranzicijskim vremenima, činili i čine sve što je njima moguće da kao društvo i politička zajednica nenasilnim metodama napredujemo prema pravednijem, demokratskom društvu.

U prilogu se nalazi više informacija o nagradi i sutrašnjoj dodjeli u osječkom HNK-u.

 Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću