hr | en

Koalicija za REKOM organizira Međunarodni forum za tranzicijsku pravdu 17. i 18. svibnja 2013. u Sarajevu (Jahorina) koji će biti posvećen pomirenju na prostorima zemalja bivše Jugoslavije.

U raspravi o pomirenju sudjelovat će 250 predstavnika/ca državnih institucija, udruga i udruženja žrtava i vjerskih zajednica, zatim, umjetnici, članovi epistemološke zajednice, aktivisti organizacija mladih i drugih organizacija civilnog društva, kao i predstavnici međunarodnih institucija koje potiču uspostavljanje tranzicijske pravde u post-jugoslavenskim zemljama.

Tema ovogodišnjeg Foruma je pomirenje u kontekstu sazrele društvene potrebe za javnim priznanjem svih žrtava i izgradnjom nove kulture sjećanja. O toj temi uvodne riječi dat će panelisti iz spomenutih grupa, koji će poticati raspravu o konkretnim pristupima, strategijama i inicijativama.

Međunarodnom forumu prethodit će Šesta skupština regionalne Koalicije za REKOM, koja se već godinama aktivno zalaže za uspostavu REKOM-a.

Koalicija za REKOM okuplja više od 1800 organizacija civilnog društva, pojedinaca/ki iz svih država nastalih raspadom bivše SFRJ. Među njima su i udruge roditelja i obitelji nestalih osoba, veterana, novinara, predstavnika manjinskih etničkih zajednica, organizacija za zaštitu ljudskih prava i sl.

Koalicija za REKOM predlaže da vlade (ili države) osnuju  REKOM, nezavisnu, međudržavnu Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriju bivše SFRJ u razdoblju od 1991.-2001.