hr

Na današnji dan prije 79 godina, 27. siječnja 1945. godine, jedinice Crvene armije oslobodile su nacistički logor Auschwitz.  Procjenjuje se da je u logoru Auschwitz ubijeno oko 1,3 milijuna ljudi, a od tog broja 90% su bili Židovi.

Kao simbol sjećanja na žrtve, 27. siječanj obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Tim povodom objavljujemo studiju slučaja ”Sjećanje stvara zajednicu” autora Saše Šimprage s osvrtom na deset godina aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina (2012. – 2022./2023.).

Podsjećamo, ”spomen-područje Dotrščina lokacija je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba. Tijekom Drugog svjetskog rata, od strane ustaškog režima, na području današnjeg spomen-područja ubijeno je nekoliko tisuća građana, ponajviše osoba iz Zagreba i okolice, ali i drugih dijelova kvislinške Nezavisne države Hrvatske (1941. – 1945.). Žrtve su bili antifašisti, Srbi, Židovi, i u velikome broju Hrvati. Dotrščina je i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj.”

Studija slučaja dostupna je u prilogu ovdje.

___________

Studija slučaja ”Sjećanje stvara zajednicu” nastala je u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo.