hr | en

SUDBINA NESTALIH U RATOVIMA DEVEDESETIH NA BALKANU:opstrukcija umjesto civilizacijske perspektive i humanitarne dimenzije

Koalicija za REKOM poziva vlade post-jugoslavenskih zemalja da pokrenu zajedničku akciju rješavanja sudbine nestalih 10,167 osoba u vezi s ratovima na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH) i Kosova. Najmanje 1,300 osoba je posljednji put viđeno u nekom od zatočeničkih objekata u BiH.

Preduvjet je da vladine komisije prestanu da istupaju kao glasnogovornici interesa političkih stranaka na vlasti, te da se prema svim žrtvama odnose jednako važno i u interesu obitelji i javnosti da znaju sudbinu nestalih.

Činjenica da su u 2019. godini identificirani posmrtni ostaci samo 85 osoba, i to 60 nestalih u ratu u BiH i 25 nestalih na području Hrvatske, ukazuje na savez u opstrukciji  rješavanja teškog nasljeđa zajedničke prošlosti.

Zabrinjava praksa da se ne pokreću ekshumacije poznatih lokacija masovnih grobnica. Ima ozbiljnih indicija da određene državne institucije, kao što su Ministarstvo obrane Republike Srbije, i zapovjednici ratnih formacija raspolažu podacima o većem broju lokacija masovnih grobnica, ali da se te informacije čuvaju u okviru „službenih tajni“ i privatnih arhiva.

Koalicija za REKOM posebno upozorava da je pitanje nestalih u vezi s ratom na Kosovu ekstremno politizirano, da političari i lideri udruženja žrtava povećavaju broj nestalih iz svoje etničke zajednice, da provladini mediji pojačavaju uvjerenje da su samo jedni žrtve a drugi „zločinci“, i da je potpuno izgubljena civilizacijska perspektiva i humanitarna dimenzija problema nestalih osoba.

Prema podacima FHP i FHP Kosovo, sudbina 1,669 osoba nestalih u vezi sa ratom na Kosovu je još uvijek nepoznata (1,100 Albanaca, 419 Srba i 150 ostalih). Veoma uznemiravaju podaci da je među nestalima 264 žena, 287 do 25 godina, 466 osoba od 41 do 60 godina starosti, i 469 osoba koji su u vrijeme nestanka bili stariji od 60 godina.

Koalicija za REKOM, 30. kolovoza 2019.

Koalicija za REKOM je mreža organizacija civilnog društva (OCD) iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a  – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine.