hr | en

U srpnju 1991. na Trgu Bana Jelačića prolaznicima je dijeljena Povelja antiratne kampanje koja je počinjale riječima “Kako god budu riješeni današnji sukobi ljudi će na ovim područjima nastaviti živjeti  zajedno. Svima nam je potreban mir, svi moramo raditi na razvoju demokracije i postizanju ekonomskog, socijalnog i ekološkog blagostanja. Interesi su nam isti, rat i nasilje svima donose štetu. Građani svih republika i pripadnici svih naroda moraju, bez obzira na sve teškoće, održati i razvijati međusobnu komunikaciju i suradnju na obostrano korisnim projektima. Dio smo suvremene Evrope u kojoj državne granice sve više spajaju, a ne razdvajaju pojedince i narode.

Od 1991. godine nadalje od prve akcije ARK-a tražili smo međunarodnu podršku kako bi učili od drugih i u suradnji s civilnim inicijativama iz drugih tadašnjih republika, a danas država, osmišljavali zajednički doprinos izgradnji mira.

Pošto smo znali koliko je nama u vrijeme ratnih i poslijeratnih godina značila suradnja sa svima koji su nas slušali i uvažavali željeli smo upitati naše kolege iz susjednih zemalja što očekuju od razvojne suradnje danas, stoji u Analizi potreba organizacija civilnog društva u post-jugoslavenskim zemljama u području Međunarodne razvojne suradnje, koju su aktivisti Documente predstavili na današnjem događanju u Kući ljudskih prava Zagreb.

Predstavljanju Analize, koju su pripremili Darija Marić i Slaven Rašković ispred Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, svojim uvodnim izlaganjima doprinjeli su aktivisti i aktivistkinje iz regionalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava kao i predstavnice Službe za međunarodnu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH-a.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću