hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošćuFond za humanitarno pravo iz Beograda i Istraživačko dokumentacijski centar iz Sarajeva, 8. i 9. veljače 2007u Zagrebu, u Hotelu Sheraton organizirali su Međunarodnu konferenciju o utvrđivanju istine nakon ratnih sukoba, drugi regionalni forum o tranzicijskoj pravdi. Prva konferencija održana je u Sarajevu u svibnju 2006. godine.

Ciljevi ovog skupa bili su kontekstualiziranje tema vezanih uz ratna zbivanja te produbljivanje dijaloga o efikasnim mehanizmima kojima bi se postigla veća društvena prijemčivost za sustavno i odgovorno suočavanje s novijom prošlošću post – jugoslavenskih zemalja. 

Na konferenciji su, između ostalih, govorili i Stjepan Mesić, Predsjednik Republike Hrvatske, Fausto Pocar, Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Carla del Ponte, Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju te Hans Holthuis, Tajnik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je organizacija koja se bavi prikupljanjem, dokumentiranjem i istraživanjm građe o ratnim zbivanjima i njihovim pretpostavkama, te ratnim zločinima i povredama ljudskih prava i uspostavljanjem petražive baze podataka. Neke od naših aktivnosti su i publiciranje dokumentacije, istraživanja i rezultata analize građe, dokumentiranje i promoviranje primjera otpora, solidarnosti i nenasilnog djelovanja, produbljivanje javnog dijaloga i pokretanje javnih politika koje potiču suočavanje s prošlošću. Aktivno pratimo sudske procese na lokalnoj i regionalnoj razini i radimo na podršci žrtvama i svjedocima.