hr | en

Prošli tjedan u Zagrebu je provaljeno u stan djevojke Olivera Frljića kao i u njegov privatni stan u kojem stanuje Frljićev rođak. Policija do sada nije ustanovila počinitelje niti da li su se provale dogodile isti dan. U nastavku donosimo reakciju Antifašističke lige RH, Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Goljp-a.

Poslije svih kleveta izrečenih o Frljiću od strane ljudi koji predstavljaju neke od najviših političkih institucija ove zemlje, poslije svih prostačkih prijetnji i prijetnji najgorim nasiljem (“smrt Oliveru Frljiću”, “napit ćemo ti se krvi”) kako se te klevete obično prevode kad stignu u “domoljubnu bazu”, prešlo se, izgleda, na direktne fizičke napade na njega i njegove najbliže. Da je provaljeno u jedan stan to bi mogla biti i slučajnost, ali gotovo istovremena provala u dva stana na sasvim različitim lokacijama, a oba vezana za Frljića, ostavlja vrlo malu mogućnost da se radi o slučajnosti.

Na ovom mjestu treba se zamisliti što to znači ako se ne radi o malo vjerojatnim slučajno simultanim provalama nego o provalama-porukama kao u najgorem mafijaškom scenariju. U to je, usput budi rečeno, javnost uvjerena i ostat će uvjerena ako se policijska istraga završi na “nepoznatim počiniteljima”. Što to znači ne samo za Frljića nego za Hrvatsku ako u njoj postoje takve političke sile koje mogu i hoće i protiv nepodobnog intendanta kazališta poslati kriminalce. Ili ih nije potrebno posebno slati, javno izrečena “fetva” obično se pokazuje kao sasvim dovoljno uputstvo. Na primjer reći, kao što je prije koji mjesec izjavio predsjednik HDZ-a i današnji prvi potpredsjednik Vlade: “Riječki HNK izruguje se Hrvatskoj, to ćemo uskoro promijeniti!”

Na Frljićevo upozorenje da takva i slična retorika stoji kao poticaj iza ovih provala g. Karamarko je nonšalantno odmahnuo i izjavio da Frljićevo upozorenje “pokazuje da je Frljić dobar vicmaher ali loš intendant HNK”.

G. Karamarko je ipak stručniji da se potrudi oko otkrivanja provalnika nego da sudi o stručnosti intendanta HNK. Da to uradi za sve u Hrvatskoj bi bilo bolje.

ZAGREB, 8. ožujka 2016.