hr

Izjava Odbora Foruma civilnog društva EU-Rusija

Odbor Foruma civilnog društva EU-Rusija osuđuje odluku da se likvidira dvije važne organizacije ruskog civilnog društva, Međunarodni Memorijal[1] i Centar za ljudska prava Memorijal[2].

Osnova za likvidaciju bila je tužba ureda tužioca u kojoj se navodi “sistematsko” kršenje zakona o “stranim agentima”. Po Ministarstvu pravde i Moskovskom uredu državnog tužioca, obje organizacije propustile su naznačiti da su objave na njihovim mrežnim stranicama i socijalnim mrežama stvorili “strani agenti”. Na raspravama vezanima uz proces likvidacije CLjP Memorijala tužilac je rekao da bi tu organizaciju “trebalo zatvoriti”, dodavši da “izostanak oznake o stranim agentima na njenim sadržajima može voditi stvaranju negativne slike zemlje i među građanima izazvati depresiju.”[3] Uz to, CLjP Memorijal je također okrivljen da je pružao opravdanje ekstremizmu i terorizmu.[4]

Proces likvidacije Međunarodnog Memorijala i Centra za ljudska prava Memorijal pokrenut je[5] 11. studenoga 2021., kad je Ured državnog tužioca podnio tužbu za likvidaciju Međunarodnog Memorijala, a Moskovski ured državnog tužioca sličnu tužbu protiv CLjP Memorijal. Vlasti su kao razlog tomu navele “sistematska kršenja zakona o ‘stranim agentima'”.

Povijest Međunarodnog Memorijala seže u 1987., kad je jedan od njegovih organizatora, svjetski poznati znanstvenik i branilac ljudskih prava Andrej Saharov, služio kao prvi predsjednik Savjeta. Međunarodni Memorijal igra važnu ulogu u čuvanju i proučavanju povijesnog pamćenja u Rusiji, a Memorijalni centar za ljudska prava težište stavlja na zaštitu ljudskih prava, praćenje političkih i vjerskih progona, te podrške političkim zatvorenicima, migrantima i izbjeglicama. CLjP Memorijal je 2014. označen kao “strani agent”, a toj je listi 2016. dodan i Međunarodni Memorijal.

Odbor Foruma civilnog društva EU-Rusija odluku da se zatvori dvije najistaknutije nevladine organizacije u Rusiji smatra nastavljanjem napada na civilno društvo i pokušajem uzurpacije prava na povijesno pamćenje. Pozivamo ruske vlasti da ponište odluke da se likvidira Međunarodni Memorijal i Centar za ljudska prava Memorijal i da zajamče pravo na slobodu misli i očuvaju povijesno pamćenje.

29. prosinca 2021.

[1] https://www.memo.ru/ru-ru/memorial/departments/intermemorial/news/665

[2] https://www.memo.ru/ru-ru/memorial/departments/intermemorial/news/668

[3] https://www.rferl.org/a/russia-memorial-liquidation-hearing-starts/31623262.html

[4] https://zona.media/news/2021/11/12/memo

[5] Izjava Odbora dostupna je na: https://eu-russia-csf.org/wp-content/uploads/2021/11/StatementForeignAgents12.11.2021-final-1.pdf

 


 

Odbor Foruma civilnog društva EU-Rusija su godine 2011. osnovale nevladine organizacije kao trajnu zajedničku platformu. Forum trenutno među svojim članstvom broji 192 NVO iz Rusije i Evropske unije. Svrha mu je izgradnja suradnje između organizacija civilnog društva iz Rusije i EU, te veće sudjelovanje NVO u dijalogu EU-Rusija. Forum je među ostalim aktivno uključen u pitanja olakšavanja viznog režima, razvoja građanske participacije, zaštite okoliša i ljudskih prava, suočavanju s prošlošću i građanskog obrazovanja.