hr | en

Otvorena je privremena memorijalno umjetnička intervencija “LEDENA KIŠA” autora Slavena Tolja u spomen – parku DOTRŠČINA.

Na javnom natječaju Virtualnog muzeja Dotrščina za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka stručni žiri u sastavu Nataša Bodrožić, Silva Kalčić i Davor Sanvincenti odabrao je rad “Ledena kiša” autora Slavena Tolja.

Toljev rad se sastoji od stabala polomljenih tijekom ledene kiše u Gorskom kotaru u veljači ove godine, dopremljenih i posađenih na ulaz u spomen-park gdje predstavljaju mrtvu šumu i podsjećaju na masovna stradanja tijekom Drugog svjetskog rata.

Oko tri tisuće nedužnih ljudi tijekom Drugog svjetskog rata stradalo je na tom mjestu jer su bili Židovi, Srbi, antifašisti, kazala je voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič. Ona je zamjerila prosvjetnim vlastima da mladi nemaju gdje naučiti o stradanjima, jer o njima govori u svega nekoliko paragrafa u školskim udžbenicima.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji kroz različite intervencije traži svoju publiku i razvija kulturu sjećanja na povijesna stradanja.

Slaven Tolj jedan je od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Svoj rad artikulira u više polja umjetnosti, uključujući performans. Djeluje i kao kustos te dugogodišnji voditelj Art radionice Lazareti u Dubrovniku. Akter je lokalnih nevladinih inicijativa na društvenim pitanjima u Dubrovniku. Ravnatelj je Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

O spomen-parku Dotrščina i projektu Virtualni muzej Dotrščina

Spomen-park Dotrščina najveći je zagrebački gradski park i mjesto najmasovnijeg zločina u
povijesti Zagreba. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg
spomen-parka ubijeno je tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih. Postoje
indicije da je smaknuća na prostoru parka bilo i u poraću.

Na uređenju spomen-parka Dotrščina sudjelovali su neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih
arhitekata i umjetnika. Na prostoru parka postoji niz spomenika koji su radovi Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.

Od 2012. godine na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u
sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina. Muzej djeluje kroz privremene umjetničke
intervencije na prostoru parka, privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji se provodi u okviru
Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, a predstavlja jedan od najinovativnijih pristupa izgradnji kulture sjećanja u Hrvatskoj.

Privremena memorijalno umjetnička intervencija Slavena Tolja se može razgledati do 15. listopada 2014. Više o projektu na http://www.dotrscina.hr/

Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture RH.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću