hr | en

Prosvjedujemo što je Županijski sud u Zagrebu prije nekoliko dana izdao nalog o psihijatrijskom vještačenju Tončija Majića koji shvaćamo kao pritisak na aktivista za ljudska prava.

U znak protesta Majić je u listopadu prošle godine poslao poderanu hrvatsku zastavu predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, upozoravajući da pravosuđe 30 godina nije riješilo njegovu odštetnu parnicu zbog prometne nesreće iz 1980. nakon koje više nije bio u mogućnosti raditi kao novinar.

U veljači ove godine poderanu zastavu poslao je i glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Potom je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo kazneni postupak protiv Majića jer zakon kaže da će biti kažnjen s tri mjeseca do tri godine zatvora „tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju RH, njezinu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine koje žive u Republici Hrvatskoj“.

Umjesto okončanja postupka za naknadu štete i hvale za dosadašnje inzistiranje na učinkovitijem radu pravosuđa sud je odvratio sumnjom u Majićevu prisebnost te mu uz uskraćivanje prava na pravični pravovremeni postupak u odštetnoj parnici još i zalijepio biljeg optužbe za neuračunljivost.

Smatramo da Tonči Majić zaslužuje svako poštovanje zbog hrabrog progovaranja i aktivnog suprotstavljanja kršenjima ljudskih prava u Splitu u tijeku devedesetih godina i dugogodišnjeg istraživanja ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Vojnom istražnom centru u Lori i zalaganja da se ti zločini procesuiraju.

Pozivamo Županijski sud u Zagrebu da svoje kapacitete koristi na do sad neriješene predmete iz osamdesetih i devedesetih a institucije za zaštitu ljudskih prava da dignu glas kako bi zaštitili prava aktivista za ljudska prava Tončija Majića.