hr | en

Dobitnici/e Nagrade i priznanja “Krunoslav Sukić” za 2012.g. bit će proglašeni 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava na svečanosti u Osijeku u prostorijama arheološkog muzeja u 10 sati.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek je 2009. godine utemeljio nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u čast jednog od svojih osnivača, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića čije je obrazovanje, znanje i djelovanje bilo motivirano prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakog čovjeka, pa i šire – svakog živog bića i svega stvorenoga. Bio je prigovarač savjesti. Svoj građanski doprinos sigurnosti zajednice i građenju mira davao je nenasilnim zalaganjem za pozitivne društvene promjene.

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” dodjeljuju se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i izvrsno i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.

U iščekivanju sutrašnje svečanosti izdvajamo neke od ovogodišnjih nominacija, te podsjećamo na dobitnike u 2011. godini.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću nominirala je aktivistkinju Milenu Perčin (Žena Drniš) za Priznanje Krunoslav Sukić za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava i to zbog djelovanja u lokalnoj zajednici.

Sudionici/e Documentine kampanje za prava civilnih žrtava rata “Žrtve su predugo čekale”, Daliborka Mikulić, Đorđe Gunjević, Krešimir Ivančić, Marica Kadić, Robert Kajušić, Vjera Solar i Zemina Jaroš nominirani su za Priznanje Krunoslav Sukić za nenasilnu akciju u 2012. godini. Priznanje se dodjeljuje osobama, inicijativama i organizacijama. Kampanju autorski potpisuju, Barbara Blasin, grafička dizajnerica i Andrej Korovljev, redatelj.

Documentina “Antiratna kampanja 1991.-2011. – Neispričana povijest” nominirana je za priznanje “Krunoslav Sukić” za knjigu. Priznanje se dodjeljuje autoru/ici/ima knjige objavljene u HR i to za njezin doprinos u stvaranju ozračja boljeg razumijevanja mirotvorstva, nenasilnog djelovanja, ljudskih prava i civilnoga društva.

Nagradu Krunoslav Sukić u 2011. g. dobili su Ljiljana Gehrecke, Peter Kuzmič i Veljko Vičević. Priznanje za rad u zajednici dobila je OŠ “Milan Brozović” Kastav, Priznanje za nenasilnu akciju godine uručeno je Udruzi navijača NK Zagreba “Bijeli anđeli”. Slavko Golstein dobio je Priznanje za knjigu desetljeća , 41 Godina koja se vraća.