hr | en

Nagradu “Krunoslav Sukic” za 2012. godinu dobili su Ana i Otto Raffai i Šerif Isaković. Priznanje za rad u zajednici dobile su Milena Perčin i Marina Kolar. Priznaje za nenasilnu akciju godine dobili su sudionici/e Documentine kampanje za prava civilnih žrtava rata “Žrtve su predugo čekale”, Daliborka Mikulić, Đorđe Gunjević, Krešimir Ivančić, Marica Kadić, Robert Kajušić, Vjera Solar i Zemina Jaroš. Kampanju autorski potpisuju, Barbara Blasin, grafička dizajnerica i Andrej Korovljev, redatelj.

Kako stoji u obrazloženju, Priznanje  „Krunoslav  Sukić“  za  nenasilnu  akciju  godine  im  je  dodijeljeno  jer  su  javno svjedočeći  o  svojim  osobnim stradanjima  podržali kampanju  za  priznavanje  patnji  i ostvarivanje  prava  dosada  zanemarivanih  civilnih  žrtava  rata.

Pristupajući  kampanji odašilju patnje  svake  žrtve,  bez  obzira  na  etničku  pripadnost  i  okolnosti  stradanja.  Njihova  se lica vide  po  dvadesetak  sekundi  na  TV  ekranima  te postaju  prepoznatljiva  ne  samo  na ulicama mjesta u kojima žive nego diljem Hrvatske.

Knjiga Antiratna kampanja 1991-2011 – Neispričana povijest (urednici Vesna Janković i Nikola Mokrović) je proglašena za knjigu godine. Priznanje se dodjeljuje autoru/ici/ima knjige objavljene u Hrvatskoj i to za njezin doprinos u stvaranju ozračja boljeg razumijevanja mirotvorstva, nenasilnog djelovanja, ljudskih prava i civilnoga društva

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” dodjeljuju se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i izvrsno i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.

2011. godine nagradu su dobili Ljiljana Gehrecke, Peter Kuzmič i Veljko Vičević. Priznanje za rad u zajednici dobila je OŠ “Milan Brozović” Kastav, Priznanje za nenasilnu akciju godine uručeno je Udruzi navijača NK Zagreba “Bijeli anđeli”. Slavko Golstein, 2011.g. dobio je Priznanje za knjigu desetljeća , 41 Godina koja se vraća.

Prvi dobitnici Nagrade su Ladislav Bognar (2009.g.) i Jadranka Reihl Kir (2010.g.). Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ u lokalnoj zajednici dobila je Ana Matijević (2010.g.) a Priznanje za nenasilnu akciju godine „Krunoslav Sukić“ dobili su Nezavisna studenska inicijativa (2009.) i Građanska inicijativa „Ne damo Varšavsku“ (2010.g.).