hr | en

Ovogodišnja dodjela nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”, koja se tradicionalno dodjeljuje povodom 10. prosinca Međunarodnog dana ljudskih prava, organizirana je 09. prosinca 2014. godine u foyeru osječkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Nagrada”Krunoslav Sukić” za 2014. je uručena /

Cive Richard Fowle-u, pastoru iz V. Britanije – za njegov dvadesetogodišnji rad i hod uz ljude i zajednice povrijeđene ratom u Istočnoj Hrvatskoj

Staši Zajović (Žene u crnom, Beograd) – za njihov dugogodišnji, javni, dosljedan i prepoznatljiv antiratni i mirotvorni angažman kojim primjerom pokazuju, utiru i vode nas putem izlaska iz spirale nasilja koja se u našim zemljama reciklira vjekovima

Bojanu Glavaševiću -za dosljednost življenja stava ne mrzim ali mi je stalo, koji može predstavljati zajedničko tlo, polazište za dijalog, dogovor, suradnju na onim pitanjima koje danas potresaju hrvatsko društvo; djelovanje Bojana Glavaševića iz tog stava pridonosi uvažavanju stradanja žrtvi ali bez manipulacija te oslobađa od zatvorenosti u krug nacionalne simbolike koja onemogućuje da ljudi, zajednica pa čak i poslijeratna generacija živi dalje.

Priznanje “Krunoslav Sukić” za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici primili su učenici i nastavnici oš Eugen Kumičić iz Rijeke.

Priznanje “Krunoslav Sukić”za KNJIGU GODINE 2013/2014 koja pridonosi razumijevanju mirotvorstva, nenasilja i kulture ljudskih prava uručena je Dinu Telećanu za roman “Dezerter”.

O nagradi /

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” dodjeljuju se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i izvrsno i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja. Nagradu je utemeljio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava 2009.g. u čast jednog od svojih osnivača, humanista prof. Krunoslava Sukića

Ova, prva mirovna nagrada u Hrvatskoj, svoje temelje i autentičnost  oslanja na mirovna zalaganja ljudi iz ratom pogođenog Osijeka i Hrvatske.

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” dodjeljuju se godišnje na temelju javnog natječaja te odluke Odbora nagrade koju čine Goran Božičević, Drago Hedl, Katarina Kruhonja, Zoran Pusić i Franka Sukić.

Osim Nagrade, dodjeljuju se i Priznanja u tri kategorije –  za rad u lokalnoj zajednici, za nenasilnu akciju godine te za Knjigu godine koja pridonosi ozračju poticajnom za izgradnju mira, nenasilno djelovanje te poštivanje, promociju i zaštitu ljudskih prava. Nagrada i priznanja uručuju se dobitnicima/ama povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca u Osijeku.

Dodjeljivanjem nagrade i priznanja pokretači žele pridonijeti vidljivosti solidarnog, dosljednog, posebno kreativnog i hrabrog djelovanja pojedinaca i pojedinki u sprječavanju nasilja, umanjivanju društvenih nepravdi te građenju demokratskog društva utemeljenog na kulturi nenasilja.

Kako naglašavaju utemeljitelji nagrade “vjerujemo kako proslava i zahvala za djelovanje za zajedničko dobro ohrabruje pojedince/ke da svoju građansku političku moć pokrenu u korist pozitivnih društvenih promjena”. Ugled koji je do sada stekla u Hrvatskoj i regiji leži u bogatstvu izvrsnosti i posvećenosti njenih dobitnika i dobitnica.  Oni/one dolaze iz različitih zemljopisnih krajeva Hrvatske, do sada  su Nagrada i Priznanja dodijeljena dobitnicama i dobitnicama iz sedam županija, uključujući najistočniju (vukovarsko-srijemsku i najjužniju (dubrovačko-neretvansku). Također, iz različitih su područja  djelovanja –  poslijeratna izgradnja mira i oporavak te jačanje međuetničkog povjerenja u ratom  razorenim zajednicama (Vukovar, Tenje, Drniš),  prava civilnih žrtava rata, dijalog braniteljskih udruga i organizacija civilnoga društva oko procesa suočavanja s prošlošću, integracija Romske zajednice, međureligiski dijalog, nenasilno djelovanje i obrazovanje za demokraciju i mir, građanski i studentski aktivizam za očuvanje javnog dobra, odnosno prava na besplatno obrazovanje…”.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću