hr | en

Pozivamo Vas na tiskovnu konferenciju koja će se održati u ovaj ponedjeljak, 10. prosinca 2012., i to na lokaciji ispred sjedišta Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Gajeva 30 a, s početkom u 10.15 h.

Javnom akcijom kojom obilježavamo Dan ljudskih prava želimo se prisjetiti civilnih žrtava rata, podržati njihove obitelji te upozoriti na teška kršenja ljudskih prava žrtava i uputiti apel solidarnosti institucijama i cijelome društvu.

Želja nam je okupiti oko stotinu ljudi koji će stojeći uz crvenu liniju (crveno uže) i držeći poruke (poruke upućene od strane civilnih žrtava rata u kampanji Žrtve su predugo čekale –  www.civilnezrtve.hr) otvoriti ‘koridor pravde’ od DORH-a do Vrhovnog suda RH, institucija u kojima najčešće ‘zapinje’ pravda za žrtve ratnih zločina.

Od zgrade DORH-a u Gajevoj ulici do Vrhovnog suda na Zrinjevcu, stajat će mirna povorka sa istaknutim porukama. 

Platforma 112 – Za Hrvatsku vladavine prava povodom 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava želi još jednom potaknuti javnost i odgovorne u institucijama RH-a na potrebu davanja zajedničkog doprinosa u prihvaćanju činjenica o ratnim zločinima i teškim kršenjima ljudskih prava prema svim civilnim žrtvama rata kao i obnovi povjerenja između pojedinaca i pojedinki, naroda i zemalja u regiji.

I ovom prilikom, želimo skrenuti pozornost javnosti na porazne činjenice koje ukazuju na to da su brojni zločini još uvijek neprocesuirani, solidarnost s obiteljima žrtava je deklarativna i prigodna uz porazno pomanjkanje suosjećanja prema stradalnicima iz drugih etničkih zajednica.

Državno odvjetništvo RH-a (DORH) i Ravnateljstvo policije MUP-a dvadeset i jednu godinu nakon rata još uvijek u brojnim slučajevima ratnih zločina neučinkovito provode predistražne radnje koje ne rezultiraju kaznenim postupcima kojima bi se utvrdila odgovornost počinitelja.

Veliki dio postupaka pred sudovima u Hrvatskoj provedeni su u odsutnosti počinitelja koji su i danas nedostupni pravosuđu RH-a, a u niz predmeta suđenja su u tijeku ili još nisu ni otpočela. Posljedica toga su neprocesuirani ratni zločini i nepostojanje pravomoćno osuđujućih presuda. Time obitelji žrtava na temelju sudske prakse u RH, ostaju bez obeštećenja i priznanja patnje.

Još uvijek nema niti jedne pravomoćne presude za ratne zločine počinjene u tijeku i neposredno nakon vojno-redarstvene akcije “Oluja”. Državno odvjetništvo još uvijek ne podiže optužnice temeljem zapovjedne odgovornosti osoba koje su kao vojni zapovjednici ili nadređene civilne osobe bile dužne garantirati sigurnost i zaštitu civila ili ratnih zarobljenika, na području za koje su bile odgovorne, a na kojem su njihovi podređeni počinili ratne zločine.

Odgovorne želimo upozoriti na činjenicu da još uvijek nije na zadovoljavajuć način riješen problem priznavanja patnje i gubitaka rodbini ubijenih kroz naknadu štete i druge vidove reparacija, te još uvijek prijeteće naplate parničnih troškova članovima obitelji usmrćenih koji su izgubili parnice u kojima su od RH tražili naknade nematerijalne štete zbog usmrćenja svojih bližnjih.

I ovom prilikom pozivamo aktualnu Vladu RH na proaktivno djelovanje kako bi se ispravila nepravda koja se čini neobeštećivanjem civilnih žrtava rata. Nužno je otpisati visoke parnične troškove žrtvama uslijed gubitaka parnica za naknade štete te donijeti Nacionalni program i Zakon o osnivanju fonda za obeštećenje svih civilnih žrtava rata.

Platforma 112 – za Hrvatsku vladavine prava