hr | en

U Dubrovniku je od 7. do 11. rujna 2015. održana Prva pregledna  konferencija  Konvencije o kazetnom streljivu. Konvencija o kazetnom streljivu zabranjuje upotrebu kazetnog streljiva, te zahtijeva uništavanje uskladištenih zaliha u roku od osam godina kao i čišćenje kontaminiranih područja u roku od 10 godina, te osiguravanje odgovarajuće i sveobuhvatne podrške stradalnicima.

Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici vlada i organizacija civilnog društva iz oko 100 zemalja svijeta.

Tijekom čitave Konferencije članovi Koalicije za kazetno streljivo uključujući i osobe koje su stradale, pratile su napredak postignut u području uništavanja uskladištenih zaliha kazetnog streljiva, čišćenja kontaminiranih područja i pružanju podrške stradalnicima u posljednjih pet godina od kada je Konvencija stupila na snagu, kao i rješavanja problematike vezane uz novu upotrebu kazetnog streljiva. Documenta je uz partnere iz Mine Aid hrvatska predstavljala civilno društvo u Hrvatskoj.

“Svako korištenje kazetnog streljiva je zločin”, rekao je ambasador Koalicije za kazetno streljivo Branislav Kapetanović u svom uvodnom obraćanju te dodatno naglasio: “Neprihvatljivo je koristiti oružje koje neselektivno ozljeđuje i ubija civile. Očekujemo da će države tijekom ovog tjedna podići glas protiv bilo kakve upotrebe, od strane bilo koga i bilo gdje“.

Hrvatska, domaćin konferencije, i sama je bila žrtva kazetnog streljiva, te je snažan zagovornik globalne zabrane oružja. Smatramo kako je posebno važno istaknuti ulogu Hrvatske u ovom procesu, jer je preuzimajući jednu od vodećih uloga na međunarodnom nivou pokazala kako se nedavno ratno iskustvo može koristiti u pozitivne svrhe i kako zemlje koje su najviše pogođene ratovima i različitim oružanim konfliktima trebaju biti prve u zagovaranju zabrane neselektivnih oblika oružja.

Čitav tekst Konvencije na engleskom jeziku moguće je pogledati na sljedećem linku:

http://www.clusterconvention.org/files/2011/01/Convention-ENG.pdf

Documenta – Centar za suočavanje s proslošću